Helyi közélet

2018.11.03. 15:25

Szobor az Egri csillagok írójának Taktaharkányban

Taktaharkány - Taktaharkány ­­­méltó módon emlékezik Gárdonyi­­­­ Gézára.

Taktaharkány - Taktaharkány ­­­méltó módon emlékezik Gárdonyi­­­­ Gézára.

„Én csak egy méltóságot ismerek: ha valaki megérdemli az ember nevet.” Ezt a Gárdonyi Gézától származó mondatot hirdeti az a talapzat, amely a történelmi regényeiről és elsősorban az Egri csillagok című művéről ismert író bronzból készített mellszobrát tartja 2018. október 30-tól Taktaharkányban. Az avatóünnepségen Szemán Ákos polgármester elmondta, hogy a településhez kötődő történelmi adatok szerint a nagy irodalmár édesapja – Ziegler Sándor – egy ideig a jelenleg is Taktaharkány közigazgatási területéhez tartozó Jajhalmán volt uradalmi gépszerelő, ennélfogva családja is itt élt egy ideig.

Új park

A szobor számára igyekeztek méltó környezetet találni. A választás a Gárdonyi utca által is határolt vadonatúj parkra és parkolóra esett, szemben a Művelődési Házzal. Az anyagi hátteret az NKA biztosította Balog Zoltán miniszter ideje alatt, az avatás dátumát az író halálának évfordulójára (1922. október 30.) igazították.

ÉM-SFL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában