Helyi közélet

2018.11.12. 17:09

Négy évszak: lefolyik az egész élet – A falka: befogadnak, vagy sem

Miskolc - Miskolcon vendégszerepel a Bartók Táncszínház – előadásuk két történetet mesél el.

Miskolc - Miskolcon vendégszerepel a Bartók Táncszínház – előadásuk két történetet mesél el.

A Négy évszak és A falka című előadását mutatja be a Bartók Táncszínház Miskolcon. A két felvonás két különböző történetet mesél el, mégis a két rész együtt alkot egy kerek egészet.

Különleges hangvétel

A társulat ezekkel a mondatokkal ajánlja a közönség figyelmébe az előadását. „Antonio Vivaldi Négy Évszak című műve adja a táncjátékunk alapját. A zeneműnek több értelmezése is létezik, előadásunkban teljes egészében és eredeti hangzásban szólal meg. Jelen olvasatban az élet lefolyása jelenik meg az évszakokban: gyermekkor, ifjúkor, felnőttkor és időskor/halál, mai közegben, aktuális kérdéseket körüljárva. Táncjátékunkban hip-hop, kortárs és néptánc mozdulatok keverednek a klasszikus zene dallamaira.

A falka című táncjátékunk a kisebb, zárt csoportokban kialakuló hierarchikus rendről, annak változásairól és következményeiről szól. Tudatosan használva a stúdióterem intimitását – ezt beemelve és beépítve a produkcióba – egy különleges hangvételű kortárs táncszínházi produkciót tárunk önök elé, ezzel is segítve a műfaj szélesebb körű megismertetését, és a fiatal közönség táncszínházra való nevelését és a táncszínházi formanyelv megértését.

Az előadást 10 éves kortól ajánljuk.”

Még nem látott módon

Vári Bertalan koreográfus-rendezőt kérdeztük róla: az alkotók szándéka szerint mi az a közös vonás, ami a témaválasztásában eltérő produkciókat ugyanazon egy estés előadásba sorolja.

– A tánc – adta meg a közös nevezőt, hozzátéve a jellemző előadásmód leírását is: a Négy évszak esetében például a humort, és az újszerű ábrázolást emelte ki, amellyel alkotótársa az emberi lét állomásait eddig még nem látott módon ábrázolja. A falka pedig a mai világ ismerős helyzeteire reflektál.

Egyetértett a felvetésünkkel: az öregedés – bár az ember társadalmi lényként éli le az életét – végül magányos tapasztalat, A falka viszont kifejezetten olyan történetet mesél, amely egy közösség tagjaival esik meg. A világot eltérő helyzetekben ábrázolni egyébként sem gond – jegyezte meg –, ráadásul a céljuk az volt, hogy éppen ezt a két különálló produkciót mutassák be.

A négy évszak az élet lefolyásának metaforájaként megengedi-e arra gondolnunk, hogy bár az ember élete lezárulhat, a létezésben – mint a természetben is – ott az állandó ismétlődés – vetettük fel.

– A változásra ter­mészetesen gondolhatunk körforgásként, bár ebben az elő­adásban a témáját Hernicz Albert lezárta, nincs benne az újjászületés – hallottuk Vári Alberttől.

Jön valaki

Megkérdeztük: koreográfus-rendezőként mi az, ami a falka-létben érdekelte.

– A vezető adott, jön valaki, aki ebben a helyzetben új, és aki próbál beilleszkedni. Az ő sorsát-helyzetét szerettem volna bemutatni: kívülálló, nincs befogadva – elfogadják-e, vagy sem. Ha igen, akkor miért nem.

Vári Bertalan megjegyezte: ez a műve Lajkó Félix zenéjére készült. Egyetlen szóval jellemezte: mellbevágó.

A szavaknál maradva már a címadást is érdekesnek – mondhatni értékítéletnek – találtuk. Ez volt a válasz:

– Nem feltétlenül értékítélet, de sokatmondó. A falkáról általában mindenkinek a ragadozók jutnak az eszébe. Falka sokféle lehet: hasonszőrű emberekből, akik csak az érdekeik kapcsán állnak össze, vagy a gondolkodásuk módja kapcsolja őket egymáshoz. Vagy a bőrszínük – gazdag az értelmezés tartománya. A kívülállás szerintem aktuális téma mostanában, sokan mondják el róla a véleményüket, például a művészet eszközeivel is. Ez az előadás az én hozzászólásom – tette hozzá a rendező-koreográfus.

Megjegyeztük: az anyaszínházi színpaduktól éltérő méretű térben viszik színre az előadást – egyformán intenzív élmény-e a mű, eltérő terekben.

– Ettől nem félek: a táncművészek tudása, kisugárzása bármilyen színpadon megadja a nézőnek az élményt, hogy részese legyen a cselekményeknek, érzéseknek, ez igaz a nagyobb színpadra is.

ÉM-AB


Vendégjáték

Négy évszak - A falka

A Bartók Táncszínház vendégjátéka a miskolci Kamaraszínházban, 2018. november 15-én, csütörtökön este 7 órától

Szereplők: Dunaveczki Éva, Hahn Jusztina, Hernicz Albert, Jaklics Liliána, Karádi Zsolt, Perger Balázs, Bánházy Eszter, Simon Gergő, Széchenyi Krisztián, Zolja Adél

Rendező-koreográfus: Hernicz Albert (Négy évszak), Vári Bertalan (A falka).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában