Helyi közélet

2018.11.17. 14:06

Mézédes élmények a magyar iskolákban

Miskolc - Megyénkben 5200 nebulót kínálnak meg termelői mézzel a napokban.

Miskolc - Megyénkben 5200 nebulót kínálnak meg termelői mézzel a napokban.

Szlovén mintára rendezték meg hazánkban öt évvel ezelőtt a Mézes reggelit, azóta évről évre ellátogatnak ebben az időszakban a termelők óvodákba, iskolákba, hogy népszerűsítsék ezt az egészséges étket. Péntek reggel a Fazekas úti Általános Iskolában akác- és napraforgómézzel kínálta a diákokat Farkas János, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület B.-A.-Z. megyei méhészeti szaktanácsadója, aki úgy véli a gyerekek 90 százaléka szívesen fogyasztja ezt a természetes úton előállított finomságot. Legalább négyszáz tanuló kóstolta meg az ínyencségeket, az édesszájúak közül pedig sokan még repetát is kértek.

Napraforgóból és akácból is

A szakembertől megtudtuk, országszerte kilencszáz helyen legalább százötven ezer gyermeket kínálnak meg minőségi mézzel ezekben a napokban, megyénkben pedig 41 intézményben 5100-5200 nebuló ízlel termelői mézet. A minőségi étket jó szívvel adják a méhészek, akik még előadást is tartanak a tanulóknak. Az esemény keretein belül nem csak kóstolót, hanem számos ismeretet, szellemi táplálékot is kapnak az ifjú fogyasztók, akik az iskolákba látogató termelőktől rengeteg hasznos információt hallanak a természetről, méhekről és az édes finomságról.

– Napraforgóból készül az egyik legsavasabb kémhatású mézünk, ezt bátran merem ajánlani bárkinek, hisz nagyon egészséges, karbantartja a torkot és jót tesz a légutaknak is – magyarázza Farkas János.

– Sajnos elég sok probléma volt idén az időjárással és a méhekkel is. Minőségileg kiváló a termés, ám mennyiségi szempontból a tavalyitól sokkal gyengébb a jelenlegi – tette hozzá.

ÉM-JA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában