Helyi közélet

2018.11.26. 11:45

Kutyaovi a jó nevelésért Miskolcon

Miskolc - A kis korban elmaradt szocializáció négylábú kedvenceink életében is komoly hiányosság.

Miskolc - A kis korban elmaradt szocializáció négylábú kedvenceink életében is komoly hiányosság.

Az állattartók közül kevesen fordítanak tudatosan figyelmet kölyökkutyájuk szocializálására, pedig a gyermek korban elmulasztott, kizárólag a fajtársaktól megszerezhető tapasztalatok később viselkedészavarhoz vezethetnek a házi kedvenceknél is.

Az életkor meghatározó

– Kislánykorom óta szerelmem a kutyázás, mindig vonzódtam az állatokhoz. Budapesten születtem, ott nevelkedtem és a legjobb mesterek egyikétől, Lenke Andrástól a Kőbányai Kutyakiképzőben tanultam meg a kutyatréner szakmát. Teljesen beszippantott tizennégy éves koromban a légkör, amit a kutyaiskolában tapasztaltam. Később a magánélet miatt Miskolcra kerültem, és itt alakítottam ki az egzisztenciámat. Mostanra jó pár tanítványom van városszerte, akik eredményes versenyzők is lettek a kiképzett állatukkal – osztotta meg velünk Kozma Tünde, aki ingyenes kutya­óvodát működtet a Csorbatelep mellett található kiképző telepén.

– Bejárós és bentlakásos engedelmességi képzésre is lehetőség nyílik nálunk, amit legjobban pár hónapos korban, a térítésmentes kutya­óvodával lehet megalapozni. Amikor a kutyus már rendelkezik oltásokkal, megfelelően védett a betegségektől és az állatorvos rábólintott arra, hogy mehet közösségbe, akkor fontos, hogy szocializálódjon. Ha egy kutya nem találkozik a fajtársaival egyéves koráig, mondjuk kerten belül tartják, vagy bezárva egy kennelbe, akkor olyan szinten elszeparálódik a külvilágtól, hogy teljesen kiesik neki ez az időszak. Később pedig nagyon rosszul fog reagálni a fajtársaira. Agresszívvé válhat, félőssé, kiszámíthatatlan lesz és egyszerűen nem fogja feltalálni magát városi környezetben – mondta el érdeklődésünkre a tréner.

Fontos az önállóság

– A lakótelepi kutyáknak talán jobb a helyzete szocializációs szempontból, mert ott a gazdik inkább rá vannak szorítva, hogy más kutyásokkal találkozzanak. Azonban nem csak a kapcsolatok hiányából, hanem a hibás nevelésből is fakadhat számos galiba később. Ilyen például, ha kicsi korában folyton ölbe kapkodják a kölyköket, mert akkor nagyon önállótlanok lesznek, és nem szereznek semmi sikerélményt. Amit a kutya nem ismer meg féléves koráig, azt utána sokkal nehezebb neki megtanítani. Hónapokig kell gyakoroltatni vele például, hogyan reagáljon bizonyos ingerekre, a városi forgalomra és más állatokra. Éppen ezért úgy gondolom, hogy ahogy a gyermeket is szükséges óvodába járatni, úgy a kutyusoknak szintén fontos, hogy a fajtársaikkal találkozzanak, köztük kicsikkel és nagyobbakkal, és megtanulják, hogyan viselkedjenek velük szemben.

Kötetlen játék a Sajónál

– Szombatonként tartjuk a kutyaovi alkalmakat 15 órától és vasárnap 10.30-tól felügyelet mellett. A kollégám vagy én vigyázok a kisebb ebekre a pálya szélén, ameddig az idősebb haladók tanulnak, vagy lemegyünk a Sajó partra falkában játszani. Nem szabtunk időkorlátot, ha valaki fél órát rendszeresen rászán erre, az bőven elég. Nincs fajtabeli megkötés sem, még menhelyről befogadott kutyusok is jöhetnek, sőt számukra különösen hasznos lehet ez a lelki sérüléseik miatt. Általában három-négy állat gyűlik össze. Ahhoz, hogy tíz fő fölött legyünk, nagyon szép idő szükséges, ezért nincs létszámbeli megkötés. Csupán egyetlen kérésünk van a gazdik felé, hogy próbálják tisztán tartani a kiképző pályát a kutyagumitól. Gondolkodunk rajta, hogy később elkerítünk majd egy részt kifejezetten az ovisok számára és besűrítjük az alkalmakat, de egyelőre ez még nem megoldott – adta tudtunkra Kozma Tünde.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában