Helyi közélet

2018.11.18. 10:45

Kár késleltetni a krízist

Miskolc - Az iszákos családja nem csak elszenvedője, hanem előidézője is lehet a mámornak.

Miskolc - Az iszákos családja nem csak elszenvedője, hanem előidézője is lehet a mámornak.

Sokan azt gondolják, csak az ivást kell befejezni és utána minden rendbe jön.

– A társ gyakran hozzájárul a szenvedélybetegség kialakulásához, de a fenntartásához mindenképp. Az ivászat sokszor csak tünet a játszmáktól terhelt otthoni létben. Érdemes elgondolkodni azon, mit palástol a másik az ivással – szögezi le Pócsi Orsolya klinikai szakpszichológus. – Aki a szorongásoldásnak ezt a formáját választja, kerüli a felnőtté válást, a partner pedig asszisztál, dorgál, elsimítja a galibákat, falaz, de ez nem megoldás, csak a bajt tetézi.

Mártírrá nőnek

A pszichológus szerint a józan házastársak gyakran mártírrá nőnek és mindenáron takargatják a gondokat.

– Nem szabad elkendőzni a problémákat, kár késleltetni a krízist, mely változásra sarkallná az alkoholistát – tanácsolja. – Az ilyen légkörben felcseperedő apróságok is sérülnek, és később felnőttként is úgy érezhetik, nincs joguk a boldogsághoz, hisz annyi szenvedést láttak gyermekkorukban. A kicsik különböző szélsőséges szerepek mögé bújva élnek túl. Van, aki mókamesterré válik, van, aki hallgatásba menekül, a bűnbak alkat problémássá válik, a hős típus pedig kifogástalan magatartással palástolja a bajokat – teszi hozzá.

Pócsi Orsolya szerint a leszokóban levő nem mehet vissza ugyanabba a miliőbe, a partnerének is dolgozni kell magán.

JA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában