Helyi közélet

2018.11.26. 09:48

Ezek az alsóberecki fák az utódokkal nőnek

Alsóberecki - Hagyománnyá vált az életfák elültetése Alsóbereckiben.

Alsóberecki - Hagyománnyá vált az életfák elültetése Alsóbereckiben.

Ebben az évben is megrendezték az életfák elültetését Alsóbereckiben.

Negyedik alkalom

Idén negyedik éve, hogy megrendezték az ünnepséget, eddig 16 születésfát és 1 életfát ültettek. Az idén 13 fát ültettek, ebből 10 születésfa és 3 életfa. A 10 születésfából 4 gyermek már nagyobb gyermek – oda született, de már elköltözött a szülőkkel –, de a nagyszülők Alsóbereckiben élnek és fontosnak tartják, hogy az unokáknak is legyen ott fájuk, ahol a gyökereik vannak.

Névre szóló tábla

– Kedves Gyerekek, Szülők, Életfa ültetők! – mondta az eseményen üdvözlő beszédében Emriné Bajnok Zita, Alsóberecki polgármestere. – Szeretettel köszöntök mindenkit a negyedik születésfa és a második életfa ültetésén. Elődeink is fontosnak érezték, hogy legyen egy fa, mely együtt nő az utódaikkal. A születésfa ugyanis szimbólum, a mesék tanúsága szerint az emberi sors gyakorta kapcsolatban van valamely növénynek, fának az életével, ilyen a születésfa, melyet a gyermek születésekor ültetnek. A fa cseperedése alapján ítélik meg a rokonok, hogy hogyan nő az, akit szeretnek. Minden elültetett fa a gyermek nevére szóló táblával van ellátva, így a családok rendszeresen felkereshetik saját fájukat, és a gyermekek követhetik annak felcseperedését. Elindult egy folyamat, hagyományteremtés. Reméljük, jövőre is legalább ennyi gyermek születik, tovább gyarapítva ezzel a legkisebb lakóink névsorát. Az életfa a legösszetettebb gondolatvilágot képviselő szimbólum. Ez jelképezi az összeköttetést az alsó, a középső és a felső világok között. Utal életre, az örök fejlődésre és növekedésre, a folytonos megújulásra. A mélylélektan a gyökér, törzs, korona hármasát az ösztön-én, én, felettes-én kifejeződéseként értelmezi. Az életfa más néven világfa.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában