Helyi közélet

2018.11.27. 10:04

Cinege ragadt az egérfogó ragasztóba, megmentették Mályiban

Mályi - Étolajjal szabadították ki a ragasztóból a madárkát a Mályi Madármentő Állomáson.

Mályi - Étolajjal szabadították ki a ragasztóból a madárkát a Mályi Madármentő Állomáson.

A napokban kapott telefonhívást Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédő Egyesület elnöke, hogy bajba került egy kis cinege. Maga a baj okozója szólt a madármentőknek kétségbeesve. Egy furnérlemezre nyomott ki egérragasztót, hogy megfogja a rágcsálókat, de sajnos nem egeret és patkányt kapott el, hanem egy cinege ragadt bele a csapdába.

Belisztezték a testét

– Behoztuk az állomásra a furnérlemezt a cinegével együtt, és itt kezdtük el a mentését. Étolaj segítségével próbáltuk meg kiszabadítani – idézte fel a történteket Lehoczky Krisztián. – Másféle oldószert nem használhattunk, hiszen attól elpusztult volna a kicsinyke állat. Ahol már sikerült megtisztítani a ragasztótól, ott beliszteztük a testét és a tollát, hogy még egyszer ne érintkezzen a ragacsos szerrel. Szegény úgy nézett ki, mintha bepaníroztuk volna.

A végső munkát már rábíztuk, hiszen ő a csőrével finom kis mozdulatokkal sokkal jobban ki tudta tollászkodni a szárnyából a még benne maradt ragasztót, mint ahogy mi tettük volna. Végül sikerült megmenteni a cinege életét. A mellén teljesen elvesztette a tollazatát, de már kezd visszanőni. A madárka jól van, addig nem lehet szabadon engedni, amíg nem nő vissza teljesen a tolla. Ha hallja, hogy odakint csiripelnek a társai, ő is visszacsiripel nekik. Szépen eszik és iszik, úgyhogy minden esély megvan rá, hogy veszélyes kalandja után visszatérjen a természetbe – mondta Lehoczky Krisztián.

Csak zárt térben

Hozzátette: már többször kereste az egérragasztó gyártóját annak érdekében, hogy a szer tubusára nagy betűkkel írják rá: „csak zárt térben alkalmazható”. Ez ugyanis csak kis betűkkel olvasható rajta. Javasolta azt is, hogy a ragasztó ne tubusos kiszerelésben kerüljön forgalomba, hanem a csótánycsapdához hasonló kartonban. Így kisebb az esélye, hogy a madarak belerepülnek. A forgalmazó hajlandó a változtatásokra.

Lehoczky Krisztián egyébként nem tartja jó megoldásnak a ragasztót, hiszen az állatok a kínok kínjával pusztulnak el, ha csapdába esnek. Az állatvédelmi törvény szerint pedig a gerinces állatok kínzása bűncselekménynek számít.

A cinege megmentéséről videó is található a Mályi Madármentő Állomás közösségi oldalán – hívta fel a figyelmet Lehoczky Krisztián.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában