Helyi közélet

2018.11.20. 10:51

A pályára csábítani

Miskolc - Ösztöndíjjakkal is próbálják az egészségügybe vonzani a fiatalokat.

Miskolc - Ösztöndíjjakkal is próbálják az egészségügybe vonzani a fiatalokat.

Az Európai Szakképzési Hét keretein belül a megyei kórházban fogadták hétfőn a Szemere Bertalan Szakgimnáziumból érkező diákokat, akik az egészségügy gyakorlati oldalára fókuszáló nyílt napon számos munkakörbe bepillantást nyerhettek. Különböző helyszíneket és eszközöket is bemutattak a nebulóknak, akiket hasznos információkkal is felvérteztek.

Míg a klasszikus gimnáziumból érkezőkből 2+1 év tanulás után válhat ápoló, addig a szakgimnáziumi érettségivel rendelkezők 1+1 év alatt megszerezhetik a képesítést. Óriási a szakemberhiány, ezért az ilyen programok részben az utánpótlás-toborzást is szolgálják.

A résztvevőknek azt is elmondták, számos képzésnél komoly anyagi támogatásban is részesülhetnek a jó teljesítményt nyújtó diák.

– Az első két egymásra épülő szakma megszerzése ingyenes, ám több forrásból is igényelhetnek ösztöndíjat, azok, akik például gyakorló ápolónak tanulnak – hangsúlyozta Horváth Emese intézeti szakoktató, aki elárulta, kedden mezőkövesdi iskolásokat fognak tájékoztatni a képzésekről.

Ember és emberség

Többek között gyakorló intenzíves-, csecsemőápolókat is képeznek, de várják a jelentkezőket a műtéti, aneszteziológiai, fizioterápiás, asszisztens és a gyógytornász szakokra is. Sok ember hiányzik az egészségügyből.

– Emberséges, empatikus, segítőkész, talpraesett, tettre kész, bátor személyeknek való pálya ez, olyan fiatalokat várunk, akik nem riadnak meg a vértől és a traumatikus helyzetektől, hiszen komoly pszichés és fizikai terhelés éri kollégáinkat, nem könnyű a munkánk, ám a siker­élmények, mikor erőre kapnak a súlyos betegek, óriási, doppingszerű élményt jelentenek – érvelt Horváth Emese, aki végigjárta már azt a bizonyos ranglétrát, több mint 30 évig dolgozott betegágy mellett.

ÉM-JA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában