Helyi közélet

2018.10.05. 09:00

Többen keresik a miskolci szállókat

Miskolc - Egyre több hajléktalan keresi fel a nappali melegedőket és az éjjeli menedékhelyet is.

Miskolc - Egyre több hajléktalan keresi fel a nappali melegedőket és az éjjeli menedékhelyet is.

Bár a téli krízisidőszak kezdetéig még van néhány hét, az elmúlt napokban már érezhetően többen keresték fel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központjának egységeit – mondta el érdeklődésünkre az intézményvezető.

Könnyített feltételek

– Az éjjeli menedékhelyünkön nyolcvan embert tudunk elszállásolni, az időszakos férőhelyeken pedig novembertől még ötvennyolc fedél nélküli embert tudunk ellátni. Újdonság viszont, hogy október 1-jétől egy plusz szolgáltatást, a befogadó szálláshelyet is megnyitottuk, itt további tizenöt rászorulót tudunk fogadni – sorolta Duberné Dunaveczki Éva.

A befogadó szállás abban különbözik a Hajléktalanokat Gondozó Központ többi egységétől, hogy ezt könnyített feltételekkel lehet igénybe venni: nem kell például a tüdőszűrőt igazoló papír, és a házirend is lazább.

– A téli krízisidőszakban jellemzően teljes kihasználtsággal működünk, sőt időnként többen érkeznek, mint amennyi férőhelyünk van. El senkit nem küldünk, vannak pótágyaink, de a befogadó szállás is segítség lesz a rászorulóknak – mondta.

A Napfényt az Életnek Alapítvány nappali melegedőt, átmeneti szállót és rehabilitációs otthont üzemeltet Miskolcon. Végh András szakmai vezető azt mondta, az elmúlt időszakban, az időjárás függvényében hullámzott a melegedő kihasználtsága.

Változhat a helyzet

Nem tudni viszont, hogy mit hoz az október 15-én életbe lépő törvényi változás, ekkortól tilos lesz életvitelszerűen tartózkodni a közterületeken.

– Munkatársaim járják az utcákat, tájékoztatják az új helyzetről a hajléktalanokat, egyben biztatják őket arra, hogy vegyék igénybe a melegedőket és menedékhelyeket – hangsúlyozta az alapítvány szakmai vezetője.

ÉM-TÁ


[related-post post_id="3971121"]

[related-post post_id="3960778"]

[related-post post_id="3919827"]

[related-post post_id="3891163"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában