Helyi közélet

2018.10.27. 12:41

Országos közönségdíjas jelnyelves slam poetryvel

Miskolc - Fazekas Viktor elő­adása bizonyos részeit jelnyelvvel támogatta meg.

Miskolc - Fazekas Viktor elő­adása bizonyos részeit jelnyelvvel támogatta meg.

A miskolci Fazekas Viktor közönségdíjat nyert a 7. Országos Slam Poetry Bajnokságon, egyúttal az 5. helyet is megszerezte a versenyen.

Az október 12-én Budapesten rendezett döntőn különleges előadással készült, hiszen szövegét jelnyelvi kommunikációval egészítette ki – mely igyekezetét a közönség meghálálta.

Az előválogatókból a Slam Poetry Miskolc három tagja jutott be a huszonnyolc fős döntőbe: Bánóczi Beáta, Maier Péter és Fazekas Viktor. Az első öt helyezettet állította sorba a zsűri, emellett különdíjat és közönségdíjat is kiosztottak.

Színpadi katarzis

Viktor a versenyről elmondta, hogy még soha nem izgult annyira, mint a 2018-as döntőn. Egyrészt, mert fejből mondta el szövegét, holott sokkal magabiztosabban ad elő, ha ott vannak előtte az írott betűk. A verbális bántalmazás problémáját körbejáró irománya azonban ezt most nem tette lehetővé, mert kiegészítő performansszal készült.

Mint meséli, bizonyos részeket jelnyelvvel támogatott meg. Nem ért ehhez a kommunikációs formához – ez is okot adott az izgalomra –, ezért egy alapítvány szakmai segítségét kérte, akik lefordították az írását. Úgy fogalmaz, hogy volt, amikor két szöveget is előadott: a kimondottat és az elmutogatottat egyszerre – ez pedig megnehezítette a dolgát.

Az üzenet mindig erős marad

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a szokatlan izgalom mellé párosult egy olyan színpadi élmény, amit eddig még sosem élt át. Az ötletet díjjal hálálta meg a közönség. Viktor felhívta rá a figyelmet, hogy akik rendszeresen járnak előadásokra, évente akár több száz szöveget is meghallgatnak. Nem könnyű kitűnni, emlékezetessé válni.

A sok-sok szöveg, az országszerte aktívan és rendszeresen működő klubok és a nem egészen tíz év után megjelenő új generáció mind arra utalnak, hogy a slam poetry jó úton halad a legitimálódás felé. Felmerül a kérdés, hogyan tud újszerű maradni egy olyan műfaj, aminek egyik legfőbb erénye a változó világra reflektálás.

Viktor úgy látja, nem feltétlenül kell olyan eszközökhöz nyúlni, mint a jelnyelv ahhoz, hogy átmenjen az előadó üzenete. Egy jól megírt szöveggel ugyanúgy érvényesülhet a tehetséges előadó. Úgy fogalmaz, hogy számára a slam még mindig egy egyéni, kifejezetten nagy performansz nélküli megnyilvánulás.

KCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában