Helyi közélet

2018.10.11. 12:37

Köztünk él az ükunoka Miskolcon

Miskolc - Knézich Károly Miskolcon élő leszármazottjával beszélgetett egy helyi blogger.

Miskolc - Knézich Károly Miskolcon élő leszármazottjával beszélgetett egy helyi blogger.

A „Szemelvények Miskolc város történelméből című” helyi kötődésű blog­oldal különleges módját választotta annak, hogy megemlékezzen nemzeti gyásznapunkról, október hatodikáról, az aradi vértanúk napjáról. Az oldal szerzője Reiman Zoltán ugyanis az egyik vértanú, Knézich Károly Miskolcon élő ükunokájával beszélgetett.

– Nemrégiben előadást tartottam a martintelepi Tompa Mihály Könyvtárban a helyi nyugdíjasklub számára. Ott és akkor tudtam meg, hogy a városrészben él Greutter Zoltán, aki apai ágon Knézich Károly leszármazottja. Mivel az úr feleségétől származott az információ, azonnal jeleztem: szeretném megismerni a történetüket – kezdte Reiman Zoltán.

Az interjúból kiderül, Greutter­­­ Zoltán annak idején az OFOTÉRT-nél és a Vízügynél dolgozott, ma viszont már nyugdíjas, a fia Angliában dolgozik, a lánya viszont Miskolcon él, pedagógus.

Jókait is megihlette

– A családi legendáriumukban élénken él Knézich Károly, állítólag magyar származású édesanyja, Benkő Borbála hatására állt ki a magyar szabadságharc mellett, hiába csábították a császári seregbe. Két testvére és édesapja viszont ott szolgált, ezért Buda várának ostromakor Knézich Károly nem irányította az ostromot, mert nem akart testvérével szembekerülni. Úgy tartják, Jókai az ő történetüket veszi alapul a Kőszívű ember fiaiban – részletezte a blogger.

A cikkből kiderül még többek között az is, hogyan került Miskolcra ez a Knézich-­ág, és még egy sor érdekesség a családról – mondja Reiman Zoltán, aki nagyjából egy éve üzemelteti oldalát.

– Eleinte csak a közösségi oldalban gondolkodtam, ott javasolták, hogy indítsam el a blogot is. Azt viszont soha nem gondoltam volna, hogy ennyien fogják olvasni az írásaimat – tette hozzá Reiman Zoltán, aki egy-egy városrész ismert vagy kevésbé ismert épülettörténete mellett szívesen készít interjút ismert miskolciakkal is.

Miskolc a mindene

– Az interjúkat nagyon szeretem, próbálom minél jobban megismerni a beszélgetőtársaimat. Büszke vagyok arra, hogy sikerült megtalálnom a Miskolcról elszármazott Pompéry család utódait, és egyikükkel beszélgettem is – mondta a miskolci blogger. Arra a kérdésre, hogy mit jelent számára Miskolc, nemes egyszerűséggel csak úgy felelt: Mindent!

– Ahogy a Bíborszél együttes népszerű dala is mondja: „Miskolc a várad, az életed!” Sokakkal együtt én is így érzek szülővárosom iránt – zárta Reiman Zoltán, aki azt is hozzátette, tervei szerint a rövidesen megjelenő könyvének is ez lesz a címe. Témája pedig – mi más – Miskolc története…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában