Helyi közélet

2018.10.26. 17:16

Kiürültek a problémás közterületek Miskolcon

Miskolc - Már nem a városi tereken­­ élnek a miskolci hajléktalanok.

Miskolc - Már nem a városi tereken­­ élnek a miskolci hajléktalanok.

Ahogy minden városnak, Miskolcnak is vannak, voltak pontjai, ahol nagyobb számban voltak jelen a közterületeken a hajléktalanok. Az elmúlt években számtalan esetben fordultak hozzánk olvasóink, akik azt kérték: írjunk a lakásuk környéki utcákat, tereket életvitelszerűen használó fedél nélküliekről, akik életmódjukkal nem egy esetben keserítették meg teljes lépcsőházak, lakótelepek életét.

Régebben ez volt

Ilyen pont volt a Pátria mögötti parkoló, melyről tízéves távlatban is számtalanszor írtunk, de sok volt a panasz a Dr. Antall József parkra is, a régi Hungária-ház előtti térre, vagy a Centrum, a Szinvapark környékére. Nem csak a belvárosban volt jelen a probléma: júniusban olvasónk panaszát követően írtunk arról, hogy néhány hajléktalan egy hejőcsabai, forgalmas buszmegállót szemelt ki lakhelyül.

Augusztusban pedig – szintén olvasóink jelzését követően – arról számoltunk be, hogy a Szent Anna téren vált tarthatatlanná a helyzet néhány hajléktalan miatt, akik az árvízi emlékmű mellett és az újonnan épített filagóriák padjain élték minden­napjaikat.

Az ilyen és hasonló eseteket követően az érintettek – képviselők, közterület-felügyelet, rendészet – próbáltak tenni a lakók nyugalma érdekében. Volt hely, ahonnan a padokat szállították el, míg máshol rendszeres ellen­őrzéssel próbálták elejét venni, hogy megtelepedjenek azok a hajléktalanok, akik nem voltak hajlandók a hajléktalanszállót választani.

Nincsenek a tereken

Október 15-étől változott a helyzet, ami a törvényi szabályozást illeti: tilos ugyanis ekkortól életvitelszerűen az utcán élni. A változást követően arra voltunk kíváncsiak, mi változott a közterületeken.

A Szent Anna téren hűlt helye volt a hajléktalanoknak csütörtökön, az elmúlt években felújított téren a közfoglalkoztatottak dolgoztak.

A belvárosban is változott a helyzet: a Pátria-tömb mögötti terület olyan kihalt volt, hogy épp csak ördögszekeret nem görgetett a szél, a Dr. Antall József parkban pedig néhány lyukas óráját töltő berzés diák, illetve egy csapat közmunkás üldögélt. A Hungária-ház előtti fákkal benőtt területen sem fetrengett senki a padokon (vagy a földön), csupán egy-két „ismerős” arc üldögélt, velük ottjártunkkor egy rendőrpáros beszélgetett.

Kéregető fedél nélküliekkel napközben azért találkozni: a Pátria környékén például a közeli élelmiszerbolt előtt kéregettek többen, de a Szinva­park kereszteződése is „népszerű” maradt a koldulók között.

A rendészek is segítenek

Témaként merült fel a hajléktalanokkal kapcsolatos helyzet a Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének októberi ülésén, csütörtökön is. Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője úgy fogalmazott, járőreik a hajléktalanok számára is igyekeznek segítséget nyújtani és csak szabálysértés esetén avatkoznak hatóságként közbe.

ÉM-TÁ


[related-post post_id="4030523"]

[related-post post_id="4029735"]

[related-post post_id="3971121"]

[related-post post_id="3960778"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában