Helyi közélet

2018.10.14. 15:24

Isten temploma a hívő emberekből épül fel

Miskolc - Hajléktalanok, tolvajok és alkoholisták életét változtatta meg a missziói­­­­ közösség.

Miskolc - Hajléktalanok, tolvajok és alkoholisták életét változtatta meg a missziói­­­­ közösség.

A hatvanas években alakult a Neokatekumenális Út lelkiségi mozgalom a római katolikus egyházban. Az alapító Francisco Kiko Argüello, eredeti hivatása szerint festőművész, Madrid szegényei, alkoholisták és tolvajok között kezdte hirdetni Jézus Krisztus megváltásának örömhírét, amelynek hatására sokaknak gyökeresen megváltozott az élete. A különleges evangelizációs módszert Ternyák Csaba egri érsek gyökereztette meg Miskolcon nyolc évvel ezelőtt. A helyi közösség vezetését öt éve Skublics Máté atya, egyetemi lelkész vette át, akit a katekézis sorozat titkáról faggattunk.

Egyház a falakon túl

– A Neoketakumenális Út egy kisközösségben a katolikus hitbe történő bevezetés, amely segíti az embereket, hogy megismerjék Istent, vagy jobban elmélyítsék a hitüket és újra fölfedezzék a keresztség mélységeit. Ez a misszió abban különleges, hogy az embereket ott és abban az életszituációban igyekszik megragadni, ahol éppen vannak. Egy időben például jártak hozzánk hajléktalanok. Azok, akik valami miatt lelki sérüléseket szenvedtek az egyházban, vagy a családjuk más ideológiát vall, lehet, hogy soha nem teszik be a lábukat a templomokba. Mi ezzel a kezdeményezéssel létrehoztuk a templom nélküli egyházat, amely szervezetileg plébániai közösség ugyan, de helyileg a Hunyadi utca 10. szám alatt, a Luther-udvar mellett található – hangsúlyozta Máté atya.

Isten hívását követték

– A miskolci misszió családokból, egyedülállókból és egy nicaraguai papnövendékből áll. Az egyik család Olaszországból, egy másik Spanyolországból, egy egyedülálló hölgy és három család pedig Budapest környékéről azért költözött ide, mert hivatásuknak érzik az evangélium hirdetését. Már a puszta jelenlétük is nagyon erős tanúság, mert az Úr hívását követve képesek voltak mindent elhagyni. A misszionáriusok csoportja tartja közösségi alkalmak keretében a katekézist. Idén szeptember 24-én indult a tematikusan egymásra épülő, a helyszínen, 19.30-tól, hétfőn és csütörtökön tartott sorozat, ahová bármikor be lehet kapcsolódni. Péntek esténként vagy szombat délelőttönként pedig a Centrum Áruház előtt szoktunk Igét hirdetni, ahol próbáljuk elérni az embereket – foglalta össze a pap.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában