Helyi közélet

2018.10.02. 10:56

Helyben képzelik el a jövőjüket a hercegkúti fiatalok

Hercegkút - Ragaszkodnak településükhöz, ezért össze­fogtak a hercegkúti fiatalok.

Hercegkút - Ragaszkodnak településükhöz, ezért össze­fogtak a hercegkúti fiatalok.

Borsod-Abaúj-­Zemplén megyében gyak­ran hallani a településvezetőktől, hogy a fiatalok elköltöznek, a falvak lassan elöregednek, a lakosságszám folyamatosan csökken. A tokaj-hegyaljai Hercegkúton az utóbbi években megfordult a folyamat, egyre több fiatal tervezi a jövőjét helyben. A közösen gondolkodók közösséggé szerveződtek, és a napokban már negyedik alkalommal szervezték meg Őszváró Boros Kőporos elnevezésű rendezvényüket, amely a programnak helyet adó, világörökségi címmel büszkélkedő pincesorról kapta a nevét.

A fiatalok szorgalmasak, és szüleik a szőlőmunkák szeretetére nevelik gyerekeiket.” Ringer Zoltán

Rák József polgármester lapunknak elmondta: a hercegkúti fiatalok valóban ragaszkodnak településükhöz, és egyre többen fognak bele közülük vállalkozásba, vagy mellékjövedelemként szőlővel, borral foglalkoznak. Mindannyian bíznak benne, hogy a szőlőben, a tokaji borban, valamint a térség idegenforgalmában van jövő – fogalmazott. Rámutatott, örömteli, hogy 660 lelkes településükön az elmúlt két évben több mint harminc gyermek született.

Egyesületbe szerveződtek

A tucatnyi lelkes fiatal idén egyesületet szervezett, amely Hercegkút német nevéből, Trautsondorfból a Trautsons Bor- és Kultúráért Egyesület nevet kapta, melynek elnöke Ringer Zoltán lett. A húszas éveiben járó fiatalember azt mondta: rendezvényük ereje abban rejlik, hogy a fiatalok összefogva szervezik meg. Ezáltal szeretnék megismertetni boraikat a nagyközönséggel, egyben visszajelzést is kapni a fogyasztóktól, hogy azokat figyelembe véve fejlődni tudjanak. Jelenleg legfőbb tevékenységük őszi rendezvényük megszervezése és lebonyolítása, de később szakmai kirándulásokat, fórumokat, előadásokat is szeretnének rendezni.

Az elnök kiemelte: saját pincéjüket 2010-ben újították fel, miután a pincesort az esős időjárás miatt jelentős kár érte. Később testvére, Csilla sikeresen pályázott a fiatal gazdák számára meghirdetett programra. Ebből bővítették földterületeiket és gépesítették is apró vállalkozásukat. Pincéjükben a hagyományos tokaji fajták, vagyis a furmint és a hárslevelű szőlőkből készült édes és száraz borok pihennek. Hozzáfűzte: a helyi fiatalok szorgalmasak, és szüleik a szőlőmunkák szeretetére nevelik gyerekeiket. Véleménye szerint elsősorban ennek köszönhető, hogy találtak olyan közös célokat, amelyek közösséggé formálták őket.

Összetartó közösség

Götz Máté még egyetemre jár és nővérével, Lillával együtt tudatosan készülnek arra, hogy szeretett szülőfalujukban kezdjék el építeni saját egzisztenciájukat. Lapunknak elmondta, nagyon tetszik neki a hercegkúti életforma, a rendezett környezet és az összetartó közösség. Ha a Szent István Egyetemen szőlész-borász szakon idén végez, szeretne minél előbb hazatérni, elhelyezkedni és közben fejleszteni a családi gazdaságot. Hozzátette: a szőlő­munka jelentős részét még édesapja végzi, de egyre többet igyekszik segíteni neki, főleg a kézimunkát igénylő területeken. Közben testvérével együtt vendégeket fogadnak, borkóstolókat tartanak.

ÉM-BSZA


[related-post post_id="3998851"]

[related-post post_id="3990069"]

[related-post post_id="3979616"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában