Helyi közélet

2018.10.12. 11:05

A netből is megárt a sok

Miskolc - Elkerülhető, hogy függővé váljunk, de közösen kell tenni érte.

Miskolc - Elkerülhető, hogy függővé váljunk, de közösen kell tenni érte.

Mindennapi függőségeink címmel tartott elő­adást a közelmúltban dr. Zacher Gábor a Földes Ferenc Gimnáziumban. Az ország legnépszerűbb toxikológusa előadásában arról beszélt, mi a szülő felelőssége a gyermeke szemléletformálásában.

Az előadást követően dr. Zacher Gáborral beszélgettünk, elsőként arra voltunk kíváncsiak, mitől válhatunk függővé.

Függő: 9,7 millió

– Mitől nem? – hangzott a rövid, ámde annál ütősebb válasz. – 9,7 millió függő országa vagyunk. Ha nagyon mélyen magunkba nézünk, nem nehéz rájönni, mindannyiunknak van valami dependenciája. Van, akiknek az alkohol az, másoknak a szerencsejáték, vagy a kábítószer, a filmnézés, egy-egy, vagy akár az összes sorozat, esetleg az olvasás, varrás, takarítás és még sorolhatnám. Ezek közül sokat negatív előjellel emlegetünk, de nem mindet. Nem beszélve arról, hogy a saját függőségét az ember tök rendben találja, vagyis nem ismeri be. Leginkább azt mondjuk, jó, oké, én ezt csinálom, de bármikor abba tudnám hagyni. Ha akarnám. Ezzel egyébként én is így vagyok, negyvenhárom éve dohányzok, és azt mondom magamnak, hogy bármikor abba tudnám hagyni. Viszont semmiféle motivációm nincs arra, hogy megtegyem, noha minden negatív hatásával tisztában vagyok – tette hozzá.

A toxikológus hangsúlyozta, a függőség témáját alapvetően rossz irányból közelítik meg a legtöbben. Bár a szónak a jelentése csupán annyi: ragaszkodás, hozzászokás, a legtöbben mégis negatív érzelmeket kötnek ehhez.

Rosszul közelítjük

– Ennek oka, hogy sokan nem igazán tudják, mi is az a függőség. Élénken él az a fejekben, hogy ha a gyerek elmegy egy buliba, ahol iszik, vagy elszív egy füves cigit, akkor ő elindult a lejtőn és nincs visszaút, pedig ez egyáltalán nem így van. Ahhoz, hogy valakinél a függőség kialakuljon, borzasztó sokat kell „dolgozni”. Viszont ha valaki eljut oda, az azért gáz, mert őt nem tudjuk meggyógyítani. Szermentes függővé válhat, ez a legtöbb. Nekem is van olyan alkoholista páciensem, aki 18 éve nem ivott egy kortyot sem, de gyógyulás nincs. Remélem persze, hogy ez az állapot így marad még 35 évig, de nem tudni, mikor történik valami az életében, amikor újból a pohár után nyúl, és akkor bedől a rendszer.

A legnagyobb problémát viszont ma már nem is az alkohol, hanem a közösségi média okozza – folytatta dr. Zacher Gábor –, a szakemberek szerint ugyanis a Facebook, a Twitter, az Instagram és társai éppen olyan addiktívak, mint más kábítószer.

– Ezzel a szülők sincsenek tisztában, hiszen ők is nyomják a cuccot, és fogalmuk sincs róla, hogy függők. Nem kell ezen meglepődni, hiszen egy olyan világot nyitott ki az idősebb generáció előtt, amelyet korábban el sem tudtak képzelni. Az ezredforduló környékén és az azután születettek pedig már belenőnek abba a világba, ahol az okoseszközök és a közösségi média használata természetes. Hazánkban ötmillió Facebook-felhasználó van és ebből egymillió függő. Ez több, mint az alkoholisták száma, ami azért eléggé ijesztő – szögezte le a toxikológus.

A legfontosabb a keretrendszer

Dr. Zacher Gábor szerint a függőség kialakulása elkerülhető, de csak úgy, hogy ha a családban megfelelő minőségű kommunikáció alakul ki, valamint kialakítanak egy közös keretrendszert.

– Legyen szó akár az internetről, akár a közösségi médiáról, vagy a játékról, a függőség természete mindig is ugyanaz. Ahhoz, hogy megakadályozzuk a kialakulását, az első és legfontosabb tennivaló, hogy beismerjük gyengeségeinket, a gyerekeinkkel pedig közösen állítsuk fel azt a keretrendszert, amihez azután mindenki tartja magát. Ha ez megvan, és emellett tudunk nekik értékrendet, jövőképet és példaképet adni, akkor akár működhet is a dolog. Enélkül biztos nem – zárta.


[related-post post_id="3995700"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában