Helyi közélet

2018.09.23. 11:24

Regény a színpadon Miskolcon

Miskolc - Középiskolás diákok nyerhettek betekintést a színház kulisszái mögé.

Miskolc - Középiskolás diákok nyerhettek betekintést a színház kulisszái mögé.

Szeptember 21-én ünnepeljük a Magyar Dráma Napját, amelynek keretében a Miskolci Nemzeti Színház különleges előadásán háromszáz fiatal vehetett részt. A Kamaraszínház október 12-ei bemutatójára Kosztolányi Dezső regényéből, az Édes Annából készülő darabból adtak elő egy jelenetet a társulat színművészei. A közönség számára nyitottá vált az alkotói folyamat, ahogy egy regényből színpadi átirat lesz.

Élénkíti a fantáziát

Az olvasás fontosságáról, az Édes Anna történelmi hátteréről és a karakterek megformálásáról mesélt Rusznyák Gábor színházrendező.

„Tudjuk, hogy a mai fiatal generáció nem sokat olvas, mert a képi kultúra teljesen leköti őket. Pontosan arra képes a regény, amit a filmben nem találunk meg, hogy magunk képzelhetjük el a történéseket. Az Édes Anna nem hosszú regény és ha jól tudom, érettségi tétel. A gyilkos cselédlány történetét, aki megöli a gazdáit, színházban láttam először. Már csak középiskolás éveimet követően olvastam, de akkor nagyon megfogott” – mondta.

Megtölti tartalommal

Megtudtuk, hogy egy szépirodalmi mű színpadra állítása más munkamódszert igényel, mint eleve színdarabot írni.

„A darabok szövegkönyvében szerepelnek a szereplők, néhány szerzői instrukció és a szöveg, de ez csak a történet a váza. A színészeknek és a próbafolyamatnak a dolga, hogy megtöltse mindezt részletekkel. Kitaláljuk, hogy milyenek a karakterek és mit csinálnak. Egy regény dramatizálásakor ez éppen fordítva történik. Megvan az egész körítés, és abból próbálunk redukálni, hogy az még érdekes legyen” – magyarázta.

DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában