Helyi közélet

2018.09.28. 20:28

Növekvő pályán az agrárium Miskolcon

Miskolc - A mezőgazdaság eredményei jók, de a hatékonyságot is növelni kell.

Miskolc - A mezőgazdaság eredményei jók, de a hatékonyságot is növelni kell.

„A magyar mezőgazdaság fejlődési pályán van, és ebből a szempontból már dobogós helyen áll az Európai Unióban, a kormány és a gazdák közös erőfeszítéseinek köszönhetően kiemelkedően fejlődik az ágazat – mondta az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára Miskolcon, a II. Befektetés ösztönzési, agrárgazdasági fórumon és üzletember találkozón.

A jövedelmezőségért

Kis Miklós kiemelte, hogy a mezőgazdaságban folyamatosan emelkedik a foglalkoztatottak száma, tavaly 220 ezer ember dolgozott az ágazatban, 27 százalékkal többen, mint 2010-ben. Jelezte, hogy ma már több területen szakemberhiány van.

A szakpolitikus hangsúlyozta: bár az eredmények javultak, a hatékonyságot is növelni kell, mert a mezőgazdasági termékek csak így értékesíthetők megfelelően. „A hazai és uniós támogatásokkal javítani tudjuk a hazai mezőgazdasági vállalkozások jövedelmezőségét, fenntartható fejlődését, a természeti erőforrások védelmét.”

Kis Miklós fontos célként említette a mezőgazdaság és az élelmiszeripar exportjának és a termékek feldolgoztatási fokának növelését. „Az agrár­export 2017-ben 11 százalékkal nőtt a megelőző évihez képest, 2010-hez pedig 52 százalékkal, az agrártermékek részesedése a nemzetgazdaság exportjában mintegy 9 százalék, de van még tovább fejlődnünk, hiszen a kivitel mintegy harmadát feldolgozatlan termékek adják” – mondta.

Jó a jégkárelhárító

Taskó József a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének elnöke a kamara szerteágazó tevékenységi körei közül kiemelte a sikeresen debütált jégkár­elhárító rendszert, amely megyénkben hatékonyan működik, és beszélt annak fontosságáról, hogy – a hatékonyság növelése érdekében – gyarapítani kell az öntözött területek nagyságát.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában