Helyi közélet

2018.09.17. 19:05

Minden káposztával készült Sajóvelezden

Sajóvelezd - Sajóvelezden mindenki igyekezett megmutatni a település gasztronómiai értékét.

Sajóvelezd - Sajóvelezden mindenki igyekezett megmutatni a település gasztronómiai értékét.

A Sajó-part hangulata, a kellemes nyár végi, ősz eleji időjárás és a finom ételek íze keveredett egymással Sajóvelezden, ahol első ízben rendeztek Káposzta Fesztivált. A meghívott vendégeknek a tradicionális töltött káposztát szolgálták fel, de több standon is kóstolót kínáltak a helyben készült ételekből. Népszerű volt a káposztás tészta, az édes töltelékkel készített kalács, és a tepertőzsíros kenyérrel szépen fogyott a csalamádé is.

A környék piacain

– A környékünkön Hétben van a legnagyobb hagyománya a káposztatermesztésnek, de Velezden is sok családnál találjuk meg a kertekben – fogalmazott Pál Katalin, Sajóvelezd polgármestere. – Az őstermelőink folyamatosan jelen vannak a barcikai, a putnoki és az ózdi piacon, a vásárlók már tudják, hogy kik azok, akiket meg kell keresniük a minőségi áruért. A töltött káposztát nálunk is mindenki másképp csinálja, számtalan recept és szokás létezik. Az viszont nagyon fontos, hogy a velezdi családoknál mindenki beleteszi a szívét-lelkét, ettől lesz olyan különleges a mi káposztánk.

Pál Katalin a fesztivállal kapcsolatban megjegyezte: évek óta tervezik már a rendezvényt, amelyre az anyagi háttér erre az esztendőre lett meg. Az elmúlt időszakban a Sajómentiekért Alapítvány egy sor olyan programot szervezett, amelynek a bevételét a Káposzta Fesztiválra fordíthatták. A falu bemutatása és a vendégek fogadása mellett a nap arra is jó lehetőséget kínált, hogy a helyi őstermelők és az itteni emberek ízelítőt adjanak a tudásukból.

– A saját készítésű, káposztával töltött kelt kaláccsal készültünk erre a jeles ünnepre – mondta kérdésünkre Kasza Richárd Sajóvelezdről.

Édes kalács

– Tradicionális recept szolgált alapul, de vélhetően jól sikerült, mert nagyon sokan kóstolták meg, a visszajelzések pedig kedvezőek voltak. Idős néniktől tanultuk mindezt, a gyalult káposztát megdinszteltük, cukorral, sóval és borssal ízesítettük, majd ezt töltöttük a gyors kelesztésű tésztába. A káposzta kapcsán általában sós ízekre gondolunk, ez viszont egyértelműen egy édes kalács, desszert.

A Sajóvelezdi Káposzta Fesztiválon délutánra a szabadtéri színpad megtelt fellépőkkel, miután mindenki jól lakott, a kulturális programok kerültek előtérbe. A helyiek azt mondják: az a cél, hogy évek múlva a faluban hagyománnyá váljon a rendezvény, és idővel a lehető legtávolabb is eljusson a finom velezdi káposzta híre.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában