Helyi közélet

2018.09.10. 17:23

Még mindig népszerű Kossuth szülőháza Monokon

Monok - Monok közepén, a hajdani Nagy-kút-parton áll Kossuth Lajos szülőháza. A falu legismertebb épületét Andrássy István gróf építtette 1780–82 között.

Monok - Monok közepén, a hajdani Nagy-kút-parton áll Kossuth Lajos szülőháza. A falu legismertebb épületét Andrássy István gróf építtette 1780–82 között.

A magasföldszintes, copf stílusú uradalmi tiszti lak a régi udvarházak mintájára készült és a híres monoki kőművesek keze munkáját dicséri.

A Kossuth-ház főépületének homlokzati tengelyében helyezték el híres szülöttjének emléktábláját 1911. május 27-én. 1949-ben négy helyiségben Kossuth Emlékmúzeumot rendeztek be, ma az egész épületben múzeum működik.

Tavaly 4700 látogató volt

Tóth Viktória, a Kossuth-ház munkatársa elmondta, tavaly 4700 látogatója volt Kossuth Lajos szülőházának. Idén ez a szám lehet, hogy kicsit kevesebb lesz, de így is sokan keresik fel a település egyik leghíresebb épületét.

Ottjártunkkor mások mellett egy csepeli házaspár érkezett a Kossuth-házba. Elmondták, Miskolcon nyaralnak, és ha már odáig eljutottak, akkor nem sajnáltak egy napot arra szánni, hogy elutazzanak Monokra, hogy megtekintsék a 19. századi Magyarország egyik legjelesebb politikusának szülőházát. Annál is inkább fontos volt ez számunkra, mert Csepelen a Kossuth Lajos utcában laknak.

Tóth Veronika elmondta, eléggé kiszámíthatatlan, hogy mikor érkeznek látogatók. Monoki látogatásunk idején mindenesetre egymásnak adták a kilincset az érdeklődők. Voltak, akik a kiállítás megtekintése után a kastélyt is felkeresték.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában