Helyi közélet

2018.09.16. 11:35

Ízletes házi befőttjeiről ismert, most elárulta a titkát

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A friss savanyúság azonnal fogyasztható, de csak egy hét alatt veszi át a lé aromáját.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A friss savanyúság azonnal fogyasztható, de csak egy hét alatt veszi át a lé aromáját.

Csalamádét, salátát nemcsak ősszel fogyasztunk, de néhány zöldséget kifejezetten ebben az évszakban szokás befőzni. A Búza téri piacon az őstermelői pultnál változatos savanyúságfélék sorakoznak az üvegekben. Rubóczki Gézáné elárulta, hogyan készíti zöldséges befőttjei finom levét, amit akár frissítőként is el lehet fogyasztani.

Az emberek szeretik a házi készítésű dolgokat." - Rubóczki Gézáné

Borkén és kapros tartósító

– Nagyon szeretek befőzni, mert biztonságérzetet ad, hogy mindig tele a kamra. Évek alatt kikísérleteztem, hogy milyen lében érdemes tartani a zöldségeket, ami uborkára, jancsi paprikára, csalamádéra vagy almapaprikába töltött káposztára is egyaránt megfelelő. Karácsonyra mindig almapaprikát rakok el, mert a gyerekek borzasztóan szeretik. Nem bonyolult az alaplé receptje, én 5 literes vödörben szoktam csinálni. 5 liter víz, 8 deciliter 20%-os ecet, 1 kilogramm cukor, 17 dekagramm só és 2 kanál borkén kell hozzá, hogy a zöldség ne veszítse el a színét. Ezenfelül barna papíros kapros tartósító szükséges, amiben általában mustármag, bors és babérlevél is található összetörve, majd az egészet összekavarjuk. Amikor leszedem a zöldséget a kertben, felhozom és beleteszem az elkészített alapba, amivel pillanatok alatt összeáll a nagyon jó ízű savanyúság, de körülbelül csak egy hét alatt veszi át teljesen az aromáját – mondta el érdeklődésünkre az őstermelő.

A száraz dunszt fertőtlenít

Nem elég jóízűvé tenni a csalamádét, fontos úgy eljárni, hogy ne romoljon meg könnyen. A tartósítással kapcsolatban is kaptunk jó tippeket Rubóczki Gézánétól.

– Az emberek szeretik a házi készítésű dolgokat, így a törzs­vásárlóim akár hetente kétszer is visszatérnek hozzám, és sosem panaszkodnak rá, hogy idő előtt tönkremennének a befőttjeim. Én nem szoktam kifőzni az üvegeket, viszont alaposan elöblítem őket. Egymás mellé állítok három vödröt, mert három öblítés feltétlen ajánlott. Szentül állom, hogy a száraz dunszt a legfontosabb eljárás a tartósítás során. Például a zöldbabot úgy szoktam eltenni, hogy szaliciles vízben pindurkát felrottyantom az összevágott vagy összetört darabokat. Inkább törni szoktam, hogy ne kerüljön mellé fém. Éppen, hogy kettőt forr a fazékban, aztán beleszedem az üvegbe és a termelődő hő így önmagában sterilizálja a befőttet. Egy kanál ecetet rádobok, és még arra is egy pindurka szalicilt. A védőkupak védelmére pedig celofánt használok, és jó erősen rátekerem a tetejét – javasolta hozzáértéssel a néni.

ÉM-DA


Káposztával töltött paprika

Hozzávalók (2 db 2 l-es üveghez): 1,5 kg fehér káposzta, 1,5 liter víz, 3 dkg só, 3 dl borecet, 3-4 evőkanál cukor, 1 evőkanál mustármag, 10 szem fekete bors, 1 késhegynyi nátrium-benzoát, 1 kg húsos paprika.

Előkészítés: a káposztát megtisztítjuk, vékony szálakra vágjuk, enyhén besózzuk és kb. 1 óra hosszat állni hagyjuk. A vizet felforraljuk a sóval, az ecettel, a cukorral, a fűszerekkel és utána teljesen kihűtjük. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, forró, sós vízzel leöntjük és kb. 10 percig állni hagyjuk, majd kiszedjük és lecsepegtetjük.

Elkészítés: a káposztát jól kinyomkodjuk és szorosan megtöltjük vele a paprikákat. Az előkészített üvegekbe nem túl szorosan berakjuk a paprikákat. Felöntjük az ecetes lével, szorosan lekötjük. Száraz, hűvös helyre tesszük és ott tároljuk.

Körtebefőtt

Hozzávalók: 5 kg körte, 1 kg cukor, 9 db fahéjrúd, szegfűszeg ízlés szerint, 1 késhegynyi szalicil (üvegenként), 1 citromból nyert citromlé.

Elkészítés: A gyümölcsöt megmossuk, meghámozzuk, felkockázzuk. Kb. 4 liter vízzel szirupot főzünk, bele­tesszük a fűszereket, a gyümölcsöt és a citrom levét. Ezután 20 percig tovább főzzük. Tiszta befőttes üvegbe szedjük előbb a körtét, majd a levet is ráöntjük. Szegfűszeg és fahéj jusson minden üvegbe. (7-8 db 7 dl-es üveg kell). Mindegyik tetejére egy késhegynyi szalicilt teszünk, celofánnal és a tetejével jól lezárjuk. A teljes kihűlésig dunsztba tesszük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában