Helyi közélet

2018.09.14. 09:05

Autóipari szerszámgyár indult a miskolci Déli Ipari Parkban

Miskolc - A járműipar számára készít berendezéseket a Spinto Hungária Kft. miskolci gyára.

Miskolc - A járműipar számára készít berendezéseket a Spinto Hungária Kft. miskolci gyára.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter avatta fel a Spinto Hungária Kft. miskolci szerszámgyárát a Déli Ipari Parkban. A 100 százalékban magyar tulajdonú társaság az autóipar számára nagyméretű szerszámgépeket tervez és gyárt.

Az 5,9 milliárd forintos beruházáshoz a magyar kormány 2,45 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá. A gyár 140 embernek ad munkát.

Egyre több magyar befektető

„Örvendetes, hogy az országban egyre több a magyar befektető, míg 2016-ban német és amerikai cégek fektettek be legtöbbet Magyarországon, tavaly a németek után már mi voltunk a másodikak, az idei év első felében pedig a magyar vállalatok hajtották végre a legtöbb beruházást” – mondta Szijjártó Péter avatóbeszédében. Hangsúlyozta, hogy ebben az eredményben benne van a Spinto Hungária Kft. miskolci beruházása is.

A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: a modern ipari forradalmat az autóipar vezényli, diktálja a tempót, Magyarország pedig elmondhatja, hogy jelenleg egyértelműen az autóipar és háttérüzemei jelenti gazdaságának gerincoszlopát. Hozzátette, hogy tavaly az autóipar több mint 8 ezer milliárd forintos termelési értékével minden idők rekordját megdöntötte, és a lendület nem áll meg, az idei év első felében ez az összeg meghaladta a 4400 milliárd forintot.

Igény, szándék, kreativitás

Pócs János, a Spinto Hungária Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében elmondta: „Hitünk és meggyőződésünk szerint a most elkészült szerszámgyár a magyar összefogás és a kibontakozás jelképe. Összefogott a piaci igény, a befektetői szándék és a mérnöki kreativitás. Az eredmény pedig egy olyan üzem lett, amely minden ízében a huszonegyedik század fejlettségét képviseli.

Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere hangsúlyozta, hogy a város gazdasági jövőképének kialakításakor azt fogalmazták meg, hogy „Miskolc a legmodernebb technológiai vívmányokat alkalmazó vállalatok otthona legyen…” „A Spinto gyára ennek legékesebb példája” – tette hozzá.

A polgármester elmondta: sikerült elérni, hogy Miskolc belekerüljön abba az európai városok azon körébe, amelyek képesek a globális versenyben helytállni. „A világ autóiparának háttérbázisa ideköltözött ebbe a térségbe, hiszen az országban itt működik a legtöbb autóipari beszállító. Ennek megfelelően az ipari parkunkban egyfajta high-tech birodalom kezd kibontakozni – fogalmazott dr. Kriza Ákos.”

Folytatódó fejlődés

„Nem volt nagyon régen, amikor bejelentettük, hogy a Spinto gyárat épít Miskolcon, ma már pedig az elkészült üzemet avathatjuk fel – mondta Csöbör Katalin a térség országgyűlési képviselője. – Büszkék lehetünk arra, hogy egy tisztán magyar tulajdonú társaság talált otthonra nálunk és ez jelzi, hogy a fejlődés nem torpant meg.”


[related-post post_id="3983105"]

[related-post post_id="3982451"]

[related-post post_id="3869795"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában