Helyi közélet

2018.09.20. 16:20

Adtak még egy esélyt a zenei tehetségüknek Miskolcon

Miskolc - Országos rendezvényekre kap meghívást a szívvel, lélekkel munkálkodó énekcsoport.

Miskolc - Országos rendezvényekre kap meghívást a szívvel, lélekkel munkálkodó énekcsoport.

Több mint hét éve gyűjti egybe a Dallamok Szárnyán Nyugdíjas Klub az időskorú amatőr énekművészeket, akik a klub keretein belül lehetőséget kapnak arra, hogy fejlesszék képességeiket. A tizenhat fős csoport már komoly eredményeket ért el szórakoztató műsoraival. Felkérések az egész ország területéről érkeznek feléjük. Sikeresen szerepeltek országos szintű szavalóversenyeken, részt vettek neves ének- és nótaversenyeken. Programjaik összeállításakor kiemelt figyelmet fordítanak a helyi kultúra erősítését elősegítő alkalmakra, a kreativitást és önkifejezést fejlesztő lehetőségekre, valamint az ünnepi és hagyományőrző tevékenységre, tudtuk meg Gergely Józsefné Ilikétől, a klub technikai vezetőjétől.

A tehetség nem vész el

– 2011. március 26-án jött létre a közösségünk azzal a célkitűzéssel, hogy a városunkat körülölelő településeken szórakoztassuk a szépkorúakat. A tagjaink amatőr művészek, akik valamilyen oknál fogva fiatalkorukban nem kaptak elég lehetőséget, hogy kibontakoztassák a tehetségüket. Köztük Dargai Béla egykori Ki, mit, tud résztvevő, aki az elődöntőig jutott el és Molnár Ferencné népdalénekes, aki fiatal lányként már több bálon és esküvőn énekelt. A csoport vállalta, hogy így 60 és 70 közötti életkorban kiállnak a színpadra és megmutatják, hogy „Nem csak a húszéveseké a világ,” ami a kezdetektől mind a mai napig a szlogenünk maradt – mutatta be a technikai vezető.

Énektanár segítségével

Gergely Józsefnét az énekcsoport egymásra találásáról faggattuk.

– Közel negyven éve foglalkozom társadalmi kezdeményezésekkel és nagyon széles az ismeretségi köröm, akikből könnyen összejött ez a lelkes énekescsapat. Mielőtt bárki csatlakozott volna hozzánk felvételi vizsgát tartottunk számára, amelyet az énektanárunk és szakmai vezetőnk, Gyöngy Józsefné vezetett. A sikeres vizsgát tett jelentkezőkből állt össze a jelenlegi tagság, akik között magyar nóta, népdal, operett és táncdal-specialista is van. Emellett rengeteg segítséget kaptunk Gőz Brigitta igazgatónőtől, aki a próbáink és egyes rendezvényeink számára is rendelkezésünkre bocsátotta a Vörösmarty Művelődési Ház helyiségeit és hangtechnikai berendezéseit – osztotta meg az idős hölgy.

Szüret és Anna-bál

– A próbáinkat hétfőnként tartjuk, ahol egyénenként és csoportosan énektanár foglalkozik a résztvevőkkel és a következő fellépéseinkre készülünk legalább egy órán keresztül. A műsorainkon talán érződik, hogy szívvel, lélekkel és odaadással ­tesszük a dolgunkat, ami ennyi remek szólóénekessel nem okoz nehézséget. Szeptember 22-én szombaton például Kistokajba hívtak minket egy szüreti mulatságra, de régóta megtartjuk magyar nóta és operett délutánjainkat, táncos mulatságainkat és hagyományőrző Anna-bálunkat idős szépségversennyel egybekötve.


Népszerű zenés műsorok

A kör vezetője elárulta, mitől ilyen sikeres a csoport.

– Saját rendezvényeinken kívül, a teljes megyéből és még az országhatárhoz közeli kistelepülésekről is kapunk havonta két-három alkalommal meghívásokat, amelyeknek mind igyekszünk eleget tenni. Általában fesztiválokra, idős- és falunapokra, anyák napjára és más évfordulókra, ünnepekre invitálnak bennünket. Próbáink első felében mindig a következő fellépésre gyakorolunk, a maradék időben pedig előre dolgozunk – mondta Gergely Józsefné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában