Helyi közélet

2018.09.01. 08:56

A nagy árvíz áldozatai előtt tisztelegtek Miskolcon

Miskolc - Az 1878-as árvíznek a 140. évfordulójára emlékeztek pénteken.

Miskolc - Az 1878-as árvíznek a 140. évfordulójára emlékeztek pénteken.

A Szent Anna téren 1928-ban állított emlékműnél először Pfliegler Péter alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, aki kijelentette, a város közönségének kötelessége emlékezni az áldozatokra, és azokra is, akik akár életük kockáztatásával segítettek a bajba jutottaknak.

– 1878. augusztus 30-án vihar söpört végig Miskolcon. Emiatt a Szinva, és a Pece patak kiléptek a medrükből. Volt olyan területe a városnak, ahol öt-hat méter magasan hömpölygött a víz. Az áradásban 2200 ház dőlt össze, Miskolcon 277-en, a környező településen majd’ 400-an vesztették életüket. Magyarország történelmében ez a miskolci árvíz követelte a legtöbb emberéletet – hangsúlyozta az alpolgármester.

– A 140 évvel ezelőtt pusztító áradás tanulsága az, hogy oda kell figyelni vizeinkre. Miskolc vezetése megértette az üzenetet, az elmúlt években számos projektet vittünk végbe, melyeknek köszönhetően könnyebben tudjuk vízfolyásainkat kordában tartani – tette hozzá Pfliegler Péter.

A megemlékezés végén Miskolc önkormányzatának, valamint pártok, civil szervezetek, egyesületek és oktatási intézmények képviselői helyeztek el koszorúkat az emlékműnél.

ÉM-TÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában