Helyi közélet

2018.09.17. 14:10

A jobb utak jobb esélyt adhatnak a kitörésre is Borsodban

Miskolc - Külön alapból újulhatnak meg országszerte az alsóbbrendű utak.

Miskolc - Külön alapból újulhatnak meg országszerte az alsóbbrendű utak.

Falusi útalap létrehozásáról döntött a kormány, az intézkedés célja, hogy az alsóbbrendű utak minősége is javuljon a jövőben – mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely a napokban. Kifejtette: az általános költségvetési tartalékból 150 milliárd forintot különítenének el a Magyar falu programra, amelyből mintegy 50 milliárdot fordítanának alsóbbrendű utakra. Emellett az autópálya-matricák árából, illetve annak emeléséből 35-36 milliárd forint bevétellel számolnak, így összesen 80-90 milliárd áll majd rendelkezésre erre a célra.

Kevés a saját forrás

Hogyan fogadták a hírt? Az érintetteket kérdeztük.

A településen központi pályázatokból és önkormányzati forrásból számos útszakasz újult meg az elmúlt időszakban – mondta el Miskolci Tibor, Hejőpapi polgármestere. A kisebb mellékutak, buszmegálló felújításán kívül – a terület országgyűlési képviselője segítségével – a települést átszelő főútvonal megújítása is megtörtént, felerészben. „Igyekszünk egyensúlyt tartani az intézményi fejlesztések és az úthálózat karbantartása között, ehhez segítség az új program” – fejti ki a polgármester.

Mezőnagymihályon számos alsóbbrendű, települési belső útszakasz kapott szilárd burkolatot az elmúlt években – ismerteti Némethné Kovács Andrea polgármester. Fejlesztették a járdahálózatot is. Problémát jelent, hogy a főútvonal felerészben közös a közútkezelővel, így például a téli hóeltakarításnál az önkormányzatnak kellett gondoskodni a megoldásról. Tárgyalásokat folytattak velük, melynek eredményeként a Falusi útalap pályázatában is sikerrel vehetnek részt – reményeik szerint.

Érintetlen természet

Valójában egyetlen egy kitörési pontunk van – fogalmazza meg Verbovszki Károly Háromhuta polgármestere –, és ez pedig a turizmus. A környező kistelepülésekkel karöltve szívesen mutatnák meg a környezetükben található érintetlen természet értékeit, a különleges növény- és állatvilágot az idelátogatóknak. A betévedő turisták rendkívüli módon értékelik a páratlan természeti környezetet, de kérdés, hogy a nehezen járható utakon még egyszer eljönnek-e vagy jó szívvel ajánlják-e másoknak – veti fel kételyeit a polgármester.

Amit tudtak, a belső út­hálózaton rendbe tették, de véleménye szerint a 37-es úttól Vilmányig terjedő útszakaszon nagy szükség lenne a felújításra. A program részleteinek ismeretében feltétlenül pályázni szeretnének a Falusi útalap forrásaira.


[related-post post_id="3970340"]

[related-post post_id="3952318"]

[related-post post_id="3947200"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában