Helyi közélet

2018.09.04. 09:18

360 fokos videó: 170 év honvédelme a Miskolci Egyetemen

Miskolc - Hétfőtől látogatható az a vándortárlat, ami az 1848 óta fennálló, idén 170 éves reguláris honvédség történelmét mutatja be, öt korszakon keresztül.

Miskolc - Hétfőtől látogatható az a vándortárlat, ami az 1848 óta fennálló, idén 170 éves reguláris honvédség történelmét mutatja be, öt korszakon keresztül.

A megnyitó ünnepségen prof. dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora köszöntötte a tárlatot, felidézve, hogy az 1848-as szabadságharc és a 12 pont egyik hozományaként jött létre a hivatásos honvédség, miután Kossuth Lajos harcos beszédben érvelt sikeresen az országgyűlés előtt a kezdeményezés anyagi támogatásáért.

Elmondta, hogy öt történelmi korszakot ível át a gyűjtemény: 1848 – 1868, 1868 – 1918, 1918 – 1945, 1945 – 1990, végezetül pedig a rendszerváltástól napjainkig terjedő intervallumot. A tárlat bemutatása mellett, a rektor kiemelte: büszke a Miskolci Egyetem jó kapcsolatára a Magyar Honvédséggel, melynek egyik bizonyítéka az állandó toborzóiroda.

Dr. Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy látszólag a honvédségről szól a kiállítás, azonban a hadtörténet tanulmányozása hozzátartozik történelmünk teljes megértéséhez. Mint mondta, a hagyományokat ápolni kell, amik a múltban a jelent alapozták meg.

Az országot

A Magyar Honvédség részéről dr. Lippai Péter ezredes, az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese a történelem és a független hadsereg fontosságát hangsúlyozta. Előbbi változik, néha átírják azt – reméli, ez nem fog megtörténni. Kihangsúlyozta, hogy a szerv mindig a politikai függetlenségre törekedett, hiszen az országot szolgálja, nem a hatalmat.

A kiállítás – egyebek mellett – egyenviseleteken, katonai portrékon keresztül mutatja be az eltelt 170 évet.


Nézz körbe 360 fokban!

" target="_blank" rel="noopener">A videót 360 fokos kamerával vettük fel" target="_blank" rel="noopener">: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában