Helyi közélet

2018.08.02. 18:06

Vakvezetők tanítottak Arnóton

Arnót - Iskolás gyerekeknek mutatkoztak be a segítő ebek.

Arnót - Iskolás gyerekeknek mutatkoztak be a segítő ebek.

Arnóton vendégeskedett a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány két kollégája és két kutyája, ahol a fogyatékkal élők mindennapjaiba engedtek bepillantást a témára nyitott evangélikus egyházközség gyermektáborában, általános iskolásoknak. Az alapítvány szívesen és gyakran tesz eleget ehhez hasonló meghívásoknak, ahol a látássérültekkel kapcsolatos rövid előadás után, közös bemutatót szoktak tartani – tudtuk meg Cserven Lajostól, az egyik kutyakiképző munkatárstól.

Érintéssel pótolják a látást

– A célunk az volt, hogy bemutassuk, hogyan érdemes segíteni a látássérülteknek a közlekedésben. Mindig felhívjuk a figyelmet, hogy ha vakvezető kutyával találkoznak a gyerekek, vagy olyan látássérülttel, akit kutya vezet, akkor munka közben semmiképpen ne zavarják a kutyust – hangsúlyozta a szakember.

– A kutyasétáltatók különösen tartsák a távolságot. Ha mégis meg szeretnék simogatni az állatot, akkor csak nyugalmi helyzetben, és előtte mindenképpen szóljanak a gazdájának. A látássérülteknek segítség, ha megérintjük őket, és utána bemutatkozunk. A vakvezető kutyákat kiképeztük rá, hogy átvezessék a zebrán az embereket, és például egy hivatalban megtalálják az üres ülőhelyet. Viszont a közlekedési lámpának nem képesek megállapítani a színét, és a buszok, villamosok számát sem tudják megkülönböztetni, ezért ezekben a helyzetekben elkélhet a segítség – magyarázta el a tréner.

A kutya jelenti a biztonságot

– Az előadásokat követő bemutatóinkon ki lehet próbálni bekötött szemmel, hogyan vezet a kutyus. Ez könnyített terepen szokott történni, itt nincsenek se lépcsők, se akadályok. Az érdeklődő, megragadja a hámfogót, a kutya másik oldalán pedig ott áll a kiképző. Ő tartja a pórázt, és együtt elindulnak előre egyenesen, aztán megfordulnak, és visszasétálnak.

Amíg valaki nem próbálja ki, addig általában fel sem tűnik neki, hogy leginkább a szemét használja közlekedéskor, és amikor elveszíti a legfontosabb érzékszervét, akkor nagyon bizonytalanná válik. Ezt a biztonságot adja vissza a vakvezető kutya, amelyre a legalkalmasabb a labrador. A program végén a terápiás kutyáink szintén megmutatták milyen trükkökre képesek, amelyeket idősek, vagy sérültek rehabilitációjára szoktunk használni. A gyerekek körében ők is hatalmas sikert arattak – mesélte az alapítvány munkatársa.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában