Helyi közélet

2018.08.07. 10:48

Új tagintézménnyel bővült az Őszi Napsugár Otthon Miskolcon

Miskolc - Rövidesen megnyílik a Szent Hedvig Otthon a diósgyőri kórház helyén.

Miskolc - Rövidesen megnyílik a Szent Hedvig Otthon a diósgyőri kórház helyén.

Első körben huszonegy fővel növekedhet a miskolci idős ellátási rendszer befogadóképessége, a hajdani diósgyőri kórház területén rövidesen megnyíló Szent Hedvig Otthonnak köszönhetően. A polgármesteri hivatal sajtóosztálya megerősítette értesülésünket, mint írták, az otthon létesítésével az volt a céljuk, hogy a borsodi megyeszékhelyen csökkenjen az idősellátásban egyébként országszerte jelenlévő helyhiány.

„Az új intézmény szép természeti környezetben fogadja a költözést heteken belül megkezdő új lakókat, akik az Őszi Napsugár Otthon két tagintézményéből érkeznek, de olyan idősek is otthonra találnak itt, akik eddig még nem jutottak hozzá ilyen jellegű ellátáshoz” – fogalmaz a hivatal.

A Szent Hedvig Otthont teljes egészében önkormányzati finanszírozásból, közel ötvenmillió forintos keretből újították fel, annak érdekében, hogy a jelenleginél magasabb színvonalú gondozásra megfeleljen.

Több év alatt

Ahogy arról korábban is írtunk, a miskolci közgyűlés tavaly szeptemberben döntött arról, hogy az Őszi Napsugár Otthon bővítéseként a volt diósgyőri kórház neurológiai épületében hozza létre az új, hetvenöt férőhelyes Szent Hedvig Otthont. A jelenleg körülbelül hatszáz időst ellátó intézménynek az új létesítmény lehet az új telephelye.

A városrészre vonatkozó rehabilitációs elképzelések szerint „a területen több év alatt, folyamatosan alakul ki az egészségügyi ellátást, az egészségfejlesztést szolgáló, valamint a szociális, idősgondozást szolgáló funkció”.

Egy kis kórháztörténelem

A vasgyári kórházat 1901-ben adták át, bővítése 1940-ben kezdődött, először a belgyógyászati pavilon épült fel, 1941-ben a szülészet. Az intézmény a második világháborúban bombatalálatot kapott, azonban újjáépítése után 1950 és 1990 között számtalan osztállyal (fül-orr-gége, traumatológia, ideggyógyászat) és szervezeti egységgel bővült.

1991-től Diósgyőri Kórház és Rendelőintézetként működik, 2008-ben összevonták a Semmelweis kórházzal, majd a 2010-es évek második felében történt átszervezések után a terület lényegében kiürült, a funkciók a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházba kerültek át.

Tavaly december közepén a miskolci önkormányzat megkapta a kórház nagy részének vagyonkezelési jogát, amelynek üzemeltetését az idei év első negyedévétől a Miskolc Holding végzi. A tervek szerint az új idősotthon mellett három, korábban a vasgyári sztk épületében működő háziorvosi rendelő és kilenc fogorvosi alapellátási körzet is a területen találhat új otthonra.

ÉM-TÁ


[related-post post_id="3625998"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában