Helyi közélet

2018.08.23. 09:39

Strázsabírót választottak az I. Lőrés Napon Megyaszón

Megyaszó - Hagyományteremtő céllal rendeztek vidám hangulatú, kétnapos programot Megyaszón.

Megyaszó - Hagyományteremtő céllal rendeztek vidám hangulatú, kétnapos programot Megyaszón.

Megyaszó település jókora szőlőterületekkel rendelkezett egykor, nem véletlenül épült ki a pátriában ritkaságnak számító pince­falu, távol a községtől, de közel az ültetvényekhez. Ma már csak nyomokban fedezhetők fel a szőlősorok, ám a földalatti tárolók megmaradtak, a pincefalu egyre inkább válik kirándulóhellyé.

Lőre, mint névadó

Ezen a helyszínen – hagyományteremtő céllal – rendeztek vidám hangulatú, kétnapos programot a hétvégén, Lőrés Napok elnevezéssel. Hajdú Istvánné megyaszói polgármester arról adott tájékoztatást, hogy ugyan minden év május 1-hez és augusztus 20-hoz közeli napon tartanak itt családi napot, az új elnevezéssel az egykori hagyományokra is emlékeznek. És hogy miért Lőrés Napok az elnevezés?

– Korábban sok település lakosságának volt ragadványneve, melyeknek az apropóit az adott helyen élők szokásai adták. A megyaszóiakat „lőréseknek” nevezték az itt termett nem túl jó minőségű bor kapcsán. A lőre eredetileg egy olyan ital volt, amit a jó minőségű szőlők törkölyéből állítottak elő például Tokaj-hegyalján. A szőlő sajtolását követően vízzel öntötték fel a törkölyt, cukrot adtak hozzá, hagyták kiforrni és így kapták meg a kellemes ízű, nem túl magas alkoholtartalmú lőrét. Nos, Megyaszón ehhez hasonló termett egykoron – sorolta a polgármester.

Strázsamester volt az őrző

Megyaszón úgy gondolta a programszervező Megyaszói Tűzoltó és Polgárőr Egyesület, tovább az önkormányzat, hogy méltó módon emlékezik az ősi hagyományokra. Pénteken rendhagyó Istentisztelettel kezdtek a református templomban, ahol a község szülötte, Nyiri Tibor szerencsi polgármester tartott helytörténeti előadást. Az eseményekbe bekapcsolódott a Meggymag Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., halastaván horgászversenyt tartottak, de volt szürke marha-, továbbá termékbemutató is. Szombaton immár a Pincefalu volt az események helyszíne. Megválasztották a strázsabírót Batta Zoltán személyében és hogy ne egyedül vigyázza a pincéket, két strázsatizedes, Váradi Miklós és Kiss Béla segíti a feladatok ellátásában. A pincefaluban tartottak természetesen főzőversenyt, volt itt cigányzene, rockkoncert, habparti, kézművesek kiállítása, Street Woork bemutató, végül tűzijáték. Lehet mondani, az ötletgazdák két nagyon jól sikerült napot tudhatnak maguk mögött.

ÉM-SFL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában