Helyi közélet

2018.08.09. 07:55

Nyelvvizsgáért diploma Miskolcon

Miskolc - A Miskolci Egyetemen is több száz diploma ragadt be a nyelvvizsga hiánya miatt.

Miskolc - A Miskolci Egyetemen is több száz diploma ragadt be a nyelvvizsga hiánya miatt.

Szeptember közepétől újra indul az úgynevezett Diplomamentő program. Országos szinten ugyanis több tízezer diplomát nem tudnak átadni a felsőoktatási intézmények, mert a hallgatók nem teljesítették az oklevélhez szükséges középfokú komplex nyelvvizsgát.

A program úgy segít, hogy ingyenes nyelvtanulási lehetőséget biztosít azoknak a fiataloknak, akiknek az államvizsgájuk már megvan, de nyelvvizsgájuk még hiányzik. Mint megtudtuk, a Miskolci Egyetemen is több száz beragadt diploma van, úgyhogy a megyénkbeli volt hallgatók is örülhetnek az új lehetőségnek. Az egyik nyelviskolánál érdeklődve kiderült, az előző Diplomamentő programban a tanfolyamon résztvevők 76 százaléka tudta teljesíteni a nyelvvizsga-követelményeket.

A nyelvi képzések a tervek szerint szeptember közepétől indulhatnak, és 2019. december 31-ig kell befejeződniük. A képzési támogatás mértéke maximum 300 ezer forint fejenként. Aki azonban nem teljesíti a követelményeket, vissza kell fizetnie a teljes ­összeget. Angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelvi képzésekre lehet majd jelentkezni, és legalább B2-es szintűre.

Korábbi kudarc

Adrienn már részt vett az előző Diplomamentő programban, amely 2015/16-ban zajlott. Mint mondta, szerencsétlenségére egy olyan nyelviskolába jelentkezett, ami csak azért alakult meg, hogy pályázhasson a program nyújtotta támogatásra.

– Két tanárom volt, de egyik sem tudott színvonalas oktatást nyújtani. Vizsgafeladatokat egyáltalán nem gyakoroltunk. Már a tanfolyam közepén tudtam, hogy semmi értelme az egésznek, csak azért nem hagytam ott, mert akkor az oktatás teljes költségét vissza kellett volna fizetnem, azaz 220 ezer forintot. Akiknek végül sikerült a nyelvvizsga, ők magántanárhoz is jártak – sorolja Adrienn, aki végül nyelvvizsga nélkül maradt. Becsületesen vissza­fizetett 110 ezer forintot, de volt olyan tanfolyamtársa, aki nem fizetett, és azóta sem követeli rajta senki a pénzt.

Adrienn a szakmájában dolgozik, és azt tapasztalja, hogy nem éri hátrány amiatt, hogy nem kapta meg az oklevelét.

Többször próbálkozott

Petra története sem egyszerű. Ő már többször is próbálkozott nyelvvizsgával, de egyszer sem sikerült neki. 2016-ban a németet tűzte ki célul, később az eszperantót. Azonban ez a nyelvvizsgája sem jött össze. Végül kiderült, hogy diszlexiás, így elég lenne az alapfokú szóbeli nyelvvizsga a diplomához. Nem tett le róla, most az angol nyelven gondolkodik, mert volt kint külföldön dolgozni, úgyhogy az alapjai megvannak. A diplomája viszont jelenleg nem hiányzik, mert nem a szakmájában dolgozik.

A Miskolci Egyetemen több száz olyan diploma van, amit nem adhatnak ki a nyelv­vizsga hiánya miatt, tudtuk meg Torma Andrástól, az ­intézmény rektorától.

Egy csoportban

Mint mondta, a fiatalok azonban igyekeznek megszerezni a nyelvvizsgát, és ha az megvan, 30 napon belül megkaphatják az oklevelüket. Az egyetemi vezető szerint hatalmas segítség a Diplomamentő program, az előző idején is érezhető volt a hatása. Tapasztalatai szerint diploma nélkül nehezebben és kevesebb fizetésért tudnak elhelyezkedni a fiatalok.

A Langwest Nyelvi Központ miskolci telephelyén az előző Diplomamentő programban 215-en vettek részt, és a hallgatók 76 százalékának sikerült is a nyelvvizsga, tudtuk megy Dányi Lászlótól a nyelvi központ igazgatójától. Mint mondta, a legtöbben azért maradnak nyelvvizsga nélkül, mert a középiskola után abbahagyják a nyelvtanulást, mert az egyetem első évei alatt a szaktárgyak teljesítése jelent számukra kihívást. Utána pedig olyan sokat felejtenek, hogy már nem jutnak el a nyelvvizsga szintjére. ­Jelezte: a nyelvtanfolyamokat úgy szervezték, hogy egy csoportba kerüljenek a Diploma­mentő programban résztvevők. Jó közösségek alakultak ki, és nem volt jellemző a lemorzsolódás. Hozzátette: az új program részleteiről még nem sokat tudnak.


Amit eddig tudni lehet

A nyelvi képzések a tervek szerint 2018. szeptember közepétől indulhatnak, és 2019. december 31-ig kell befejeződniük, a képzési támogatás mértéke maximum 300.000 forint/fő.

Angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelvi képzésekre lehet jelentkezni, legalább B2-es szintűre.

A program a szakmai nyelvvizsga megszerzését is támogatja.

Azok jelentkezhetnek, akik a nyelvvizsga hiánya miatt diplomával még nem rendelkeznek, államvizsgájukat hazai felsőoktatásban teljesítették, de hallgatói jogviszonyban már nem állnak.

Legkésőbb 2020. március 31-ig be kell mutatni a megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványt és az az alapján kiadott diplomát. Ha ez nem történik meg, a teljes támogatási összeget kell visszafizetni.


[related-post post_id="3935732"]

[related-post post_id="3938815"]

[related-post post_id="3935769"]

[related-post post_id="3932465"]

[related-post post_id="3932427"]

[related-post post_id="3932353"]

[related-post post_id="3932350"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában