Helyi közélet

2018.08.05. 09:37

Minden évben segítség a dolgozó szülőknek az ingyenes gyermektábor Perecesen

Miskolc - Hátrányos helyzetű családok számára sem elérhetetlen a perecesi nyári tábor.

Miskolc - Hátrányos helyzetű családok számára sem elérhetetlen a perecesi nyári tábor.

A helyszínen éppen az aszfaltrajzverseny és a kosárlabdadobó verseny közepébe csöppentünk bele. A jelentkezés feltételeiről és a többi programról Mádai Linda táborvezetőt faggattuk.

Nem csak vigyázunk a kicsikre, tartalmasan töltjük az időt." Mádai Linda

– Elsődleges célunk a nyári gyermekfelügyelet biztosítása a 6 és 13 éves korú gyerekek számára. A dolgozó szülők csemetéire itt nemcsak vigyázunk, hanem igyekszünk nekik tartalmas vakációt kialakítani. Sportfoglalkozásokat, ügyességi játékokat, barkácsolást és általában kézműveskedést tartunk nekik. Napközis jellegű táborról van szó, ami minden nap 8-tól 16 óráig tart. Díjtalanul igénybe vehető különjáratokkal érkeznek a táborozók a város különböző pontjairól. Napi háromszori étkezést, reggelit, ebédet és uzsonnát biztosítunk számukra, ami ugyanannyiba kerül, mint az iskolában év közben – kezdte a beszélgetést a táborvezető.

Egyedül lennének napközben

Arra is kíváncsiak voltunk, vajon milyen szempontok alapján választják ki a gyerekeket.

– Az iskolaigazgatók hirdetik az iskolákban a táborkiírást. Viszont már közel ötven éve működünk, tehát általában tudnak rólunk az érintett családok. A felvételin előnyben részesítjük azokat, ahol mindkét szülő dolgozik, és a gyermekeiket napközben egyedül kellene hagyniuk. Amennyiben van még szabad helyünk, akkor utána jönnek azok, akiknél esetleg csak az egyik szülő dolgozik, de a másik, mondjuk az anyuka, otthon van gyesen a kistestvérrel. Természetesen a hátrányos helyzetűeknek is szeretnénk lehetőséget adni, ahol nem dolgoznak a szülők, de úgy gondoljuk, hogy a gyereknek jobb lenne, ha közösségben töltené a nyarat. – mondta el érdeklődésünkre a pedagógus.

Közel száz gyermek nyaral

Megtudtuk, hogy jelenleg száz körüli gyermek nyaral a napközis táborban, de akár kétszázötven fő befogadására is alkalmas lenne a terület, ahol 1964-ben kezdődött el a táboroztatás.

Nevelő vagyok, csak épp egyetemi hallgatóként.­­­" Csanálosi Edina

– Mindig az első turnus, közvetlenül az iskola befejezése után a legforgalmasabb nálunk, akkor nagyon sok gyerek van. Idén is kétszáznyolcvan környékén jelentkeztek. Aztán ahogy a szülők kiveszik a nyári szabadságot, az általában már a mostani időszakra esik, ezért augusztusra lecsökken a jelentkezők száma. Háromszor kéthetes turnusok vannak, de ezt rugalmasan kezeljük – magyarázta Mádai Linda.

Másodjára jött táboroztatni

Csanálosi Edina utolsó éves egyetemista számára jó szakmai gyakorlati lehetőség a táboroztatás.

– Ugyanúgy nevelő vagyok itt, mint a többiek, annyi különbséggel, hogy én még magyar-angol szakos pedagógushallgató vagyok a Miskolci Egyetemen. Feladataim között szerepel a tizenöt-húsz apróság számára a játékok megtervezése és levezetése, illetve az ebédeltetés, buszhoz kísérés és az, hogy felhozzuk őket ide a táborba. A csoporttársaimtól hallottam a lehetőségről és már másodjára vállaltam ezt a nyári munkát, mert nagyon szeretem – mondta a fiatal nevelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában