Helyi közélet

2018.08.17. 14:01

Kirándulás a miskolczi szekerek nyomában

Miskolc - A környezettudatosságon kívül, lokál­patriotizmusra nevel az Öko-napközi.

Miskolc - A környezettudatosságon kívül, lokál­patriotizmusra nevel az Öko-napközi.

Az Ökológiai Intézet Alapítvány huszonhat éve szervez nomád táborokat a Bükk hegységben, ahol természetközeli életmódra nevelik a gyerekeket. Emellett néhány éve nagy igény mutatkozik az Öko-napközire is, amely a szülők tehermentesítését szolgálta az idei nyári szünidőben is.

Fontos, hogy a kicsiket már iskolás, 8-14 éves korban megismertessük a környezettudatos magatartással. F. Nagy Zsuzsanna

– Az emberek egy része nem a fennsíkon él a Bükk hegység közepén, hanem lent a városban, ezért fontos, hogy a kicsiket már iskolás, 8-14 éves korban megismertessük a közvetlen környezetükben gyakorolható környezettudatos magatartással – kezdte a beszélgetést F. Nagy Zsuzsanna, a tábor szervezője.

Közös ültetés és főzés

– Igyekeztünk a korosztálynak megfelelő programokat kialakítani. Az elején közösségfejlesztő játékokat tartottunk. Aztán kiscsoportos foglalkozásokat szerveztünk az Öko-Kuckóban, ahol a zöld háztartásban, az energiahatékony- és víztakarékos eszközökkel ismerkedhettek meg a résztvevők. Ültettünk, csíráztattunk és komposztáltunk. Beltéri és kültéri felfedező, kreatív foglalkozások keretében a gyermekek végig­haladtak a természettudományos, a néprajzi és a konyhai szakmai napokon, kirándulásokon. A kertünkben található a napkollektoros aszaló, amit almával, szilvával pakoltunk tele. A Tini konyhában pedig finom ételeket, például gyümölcslevest, spagettit és répás muffint készítettünk. Ezenkívül időjárástól függően közösségi, természetes alapanyagokkal végezhető ökológiai játékokat játszottunk – foglalta össze a táborvezető.

Kincskereső ösvényeken

– A fenntartható fejlődéshez kapcsolódó ismereteken kívül, nagy hangsúlyt helyeztünk a helyi identitás erősítésére. Ennek érdekében megmutattuk Miskolc sokszínűségét, természeti és kulturális értékeit az Avasi barangoláson és a „Miskolczi szekerek nyomában” nevű kincskereső ösvényeken. Visszatértünk a kétszáz évvel ezelőtti képzeletbeli városunkba. Minden ilyen várostörténeti séta alkalmával két-háromszáz apró, vagy nagyobb emléket jártunk körbe, vagy épp elmentünk a Pannon-tenger Múzeumba. Emellett olyan régi kifejezéseket és tárgyakat mutattunk meg a gyerekeknek, amelyeket ma már nem nagyon használunk, mint például a tárcsás telefon, vagy a postakürt. Azért, hogy mozogjanak is, ellátogattunk a Kalandbarlangba, vagy kamázni mentünk a Népkertbe az Észak-Keleti Átjáró Egyesülettel, a kama egy miskolci eredetű sport – hangsúlyozta az Ökológiai Intézet munkatársa.

– Általában eljön két-három olyan gyerek, aki nagyon nyitott az ökológiára és már rendelkeznek előzetes ismeretekkel is. Például idén a fűszerkertünkben egy kisfiú minden gyógynövényt felismert, egy másik pedig tudta, hogy mi a különbség a napelem és a napkollektor között – Mondta F. Nagy Zsuzsanna.


[related-post post_id="3948321"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában