Helyi közélet

2018.08.14. 11:41

Félmilliót keres az új tornanádaskai óvónő

Tornanádaska - Esztergomból csábították a borsodi faluba a nyugdíjas szakembert.

Tornanádaska - Esztergomból csábították a borsodi faluba a nyugdíjas szakembert.

Mérséklődött Tornanádaskán az óvónőhiány, rutinos, tapasztalt pedagógus érkezett a zömében mélyszegénységben élők által lakott településre.

Beri Tamás, polgármester hosszú hónapokon keresztül próbálta orvosolni a problémát, eleinte 400 ezer forintos fizetéssel igyekezett óvónőt idecsalni, aztán emelte a tétet, hogy működőképes maradjon az intézmény. A nevelő bruttó 470 ezer forintot kap és ezen felül még jó pár juttatást is, például az étkeztetését és az utazását is a falu önkormányzata állja.

Még több óvónő kellene

– Jogszabály írja elő, hány szakemberrel működhet ilyen létszám mellett az óvoda. Két ismerősöm Budapesten mindössze 270 ezer forintot kap, ajánlottam nekik 350 ezret, mégsem jöttek, nem akaródzott nekik kimozdulni a fővárosból. Vidéken ez a helyzet, óriási a pedagógushiány, így nem a közalkalmazotti bértábla, hanem a piac diktálja az árakat. Az iskolában is hasonló a helyzet, ám azt a KLIK valahogy megoldja – sorolta Beri Tamás.

– Mérséklődött ugyan, de nem oldódott meg a hiány, hiszen hét óvodapedagógust kellene a három csoport miatt alkalmaznunk – magyarázta Scsavnyiczki István jegyző, aki azt is elárulta, Tornaszentandráson, albérletben él Tornanádaska új pedagógusa, aki várhatóan augusztus 16-án veszi át az intézmény vezetését is.

– Sajnos, jó ideje csak megbízott vezetők vannak, hol nincs meg a nevelőnek a szükséges képesítése, vagy egyszerűen nem jelentkeznek az igazgatói posztra – tette hozzá. Ez a hölgy tűnik a legalkalmasabbnak, már fél éve dolgozik nálunk, reményeink szerint hamarosan igazgatóvá válik – érvelt a jegyző.

Nehéz terep

– Évente legalább harminc gyermek születik a nehezen megközelíthető zsáktelepülésen, ahol a mélyszegénységben tengődő családok java közmunkából él. A halmozottan hátrányos helyzetű csemetékkel való munka kitartást és speciális tudást igényel, a pedagógusnak gyakran a nulláról kell kezdeni, sok esetben az alapvető higiéniás normákat is a nevelő tanítja meg az apróságoknak – állítja Hornyák Judit intézményvezető és családsegítő.

ÉM-JA


[related-post post_id="3771672"]

[related-post post_id="3758188"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában