Helyi közélet

2018.08.21. 08:49

Egy festmény szeretne „jót tenni”

Miskolc - Jótékonysági árveréssel segít az Észak-­Magyarország a sokat szenvedett kislánynak.

Miskolc - Jótékonysági árveréssel segít az Észak-­Magyarország a sokat szenvedett kislánynak.

Különleges és értékes festmény várakozik az Egressy Béni Zeneiskolában arra, hogy valaki megvásárolja. Erre azért lenne szükség, mert a bevétel a zene­iskola egyik növendékének gyógykezelését szolgálná.

Olvasóink bizonyára emlékeznek Buncsák Margaritára, hiszen azelőtt sokszor írtunk róla. Ő az a 11 éves kislány, akinek lábszárközéptől amputálni kellett a bal lábát daganat miatt. Margarita sok viszontagságon ment keresztül, de a mai napig is folyamatosan vizsgálatokra kell járnia Miskolcra és a fővárosba. Édesanyja, aki egyedül neveli őt, emiatt nem tud folyamatosan dolgozni, csak alkalmi munkákat vállal.

Tiszta szívből

Kozma István, Egerben élő nagybányai festő hallott Margaritáról, és felajánlotta neki egyik értékes festményét azzal a céllal, hogy annak eladása után a bevétel a kislány gyógykezelését segítse.

A művész a festmény felajánlásakor lapunknak elmondta, amikor meghallotta, hogy a tehetséges, életvidám kislány milyen nagy bajba került, rögtön cselekedett. Tapasztalata szerint sokan csak beszélnek arról, hogy tenni kellene a jó ügyekért, de mégsem cselekszenek semmit.

– Tiszta szívemből adtam a festményt, mert az a kislány megérdemli. Biztos vagyok benne, hogy meggyógyul, nem szolgált rá, hogy ennyit szenvedjen. Minden jót kívánok neki! – fogalmazott a képző­művész.

Miskolcon is élt

Kozma István Kolozsvárott, a Képzőművészeti Főiskolán tanult 1957-1963 között. Mestere Bene József volt. Ezt követően Nagybányán élt, egészen 1990-ig. A máramarosi népművészet és népi alkotások szakirányítója volt. Népművészeti gyűjtő- és kutató­munkát is végzett.

1990-ben áttelepült Magyarországra. Először Mezőkövesden, majd Miskolcon élt, jelenleg Egerben lakik. Festői szemléletének alapjait a nagybányai hagyományok vetették meg, de számos, az úgynevezett „neósok”, vagy más néven a „magyar vadak” a Ziffer-vonalat ítélte követendőnek, az új látvány­ösvény kiindulópontjának.

Témáit a hagyományos körből választja. A táj, a csendélet, állatok mellett megkülönböztetett érdeklődést mutat az ember — különösen a karcsú, ruhátlan, árkádiai életérzést megtestesítő női nem — iránt.

Szenvedélyes festő, életeleme a munka. Ecsete szabadon „szárnyal”, de a forma, vonal, szín és szerkezet fegyelmező ereje kordába tudja tartani a megragadható élményt, felismerhető tartalmat hordozó „képet” – olvashatjuk róla.

Díjakkal ismerték el

Kozma István a festészet mellett iparművészettel is foglalkozik. Falikárpitokat, épületbelső-dekorációkat és fémdomborításokat készít. 1964-től több csoportos és egyéni tárlaton mutatta be alkotásait. Munkásságáért több elismerésben részesült. Avasi lakodalom című munkájáért 1964-ben, Bukarestben Országos Ifjúsági Díjat vehetett át. 2001-ben Prima Primissima Díjjal jutalmazták, 2011-ben elnyerte Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának Nívódíját, 2012-ben pedig megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét.


Olvasóink ajánlatait is várjuk a képre!

Rendhagyó módon az Észak-Magyarország segít a festmény elárverezésében. Kozma István felajánlott festménye a fenti fotónkon látható, de élőben is megtekinthető az Egressy Béni Zeneiskolában (Miskolc, Palóczy utca 4.), augusztusban 8-14 óráig, szeptemberben 8-16 óráig.

Olvasóink és a lapunkat olvasó vállalkozók ajánlatát a következő e-mail-címre várjuk szeptember 30-áig: [email protected]

A festmény végül a legmagasabb vételárat ajánló olvasónké lehet, és természetesen az az öröm is, hogy segíthetett egy sokat szenvedett, szerény körülmények között élő kislánynak.

Kérjük, a vételáron kívül adják meg pontos nevüket és telefonszámukat is. A felajánlott összeget a zene­iskola alapítványának kell majd befizetni az árverés végén.

Aki nem az árverésben szeretne részt venni, de szívesen támogatná Margaritát, a következő bankszámlaszámon teheti meg:

Egressy Béni Alapítvány: 10200139-27013490


[related-post post_id="3422195"]

[related-post post_id="3407751"]

[related-post post_id="3211989"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában