Helyi közélet

2018.07.05. 07:39

Rákkeltő hatású a vérnyomáscsökkentő?

Miskolc - Évek óta életveszélyes terápiában részesülnek a Valzartánnal kezelt betegek.

Miskolc - Évek óta életveszélyes terápiában részesülnek a Valzartánnal kezelt betegek.

Huszonhét vérnyomáscsökkentő szer forgalmazását függesztette fel a hatóság, mert rákkeltő az egyik kínai cég által előállított, szennyezett hatóanyag. A feketelistás Valzartán tartalmú készítményeket egy hónap alatt kivezetik a betegellátásból.

Több éve

A szennyezés több éve jelen lehet a készítményekben. Ha pár hétig még szedik a betegek, az nem olyan veszélyes, mintha azonnal letennék, mert a hirtelen leállás kiugróan magas vérnyomást, szívinfarktust vagy sztrókot is okozhat – derült ki az OGYÉI illetékesei által tartott sajtótájékoztatón, amelyen a szakemberek azt javasolták, az érintett pácienseknek, hogy egy hónapon belül kérjenek új receptet az orvosuktól, addig szedjék tovább a már kiváltott, de azóta betiltott szereket.

– Most is elérhető több ugyanilyen hatóanyagú készítmény, melyet nem érint a felfüggesztés. Sok beteg jelentkezett nálunk, nem tudták eldönteni, mit kezdjenek a már kiváltott vérnyomáscsökkentőkkel. Ezen típusú szereket kockázatos hirtelen elhagyni – nyilatkozta az Északnak Menszátor T. Ádám, a miskolci Szent ­Rókus Patika vezetőhelyettese.

Vetélés, vesebaj, halál

Szendi Gábor író, pszichológus, aki figyelemmel kíséri a nemzetközi egészségügyi kutatásokat érdeklődésünkre kifejtette, sok baj van ezzel a hatóanyaggal.

– Terhes és várandósságot tervező nő nem szedheti, mert károsíthatja a magzatot, vetélést eredményezhet. Megnöveli a káliumszintet, amely szívritmuszavart, hirtelen szívhalált, izomgyengeséget okozhat. A magas vérnyomás gyakran vezet csökkent veseműködéshez, ezért pont azok veszélyeztetettek a magas káliumszintre, akik ezt a gyógyszert szedik. Sok olyan nehezen tolerálható tünetet is okozhat, mint a szédülés, alacsony vérnyomás, fáradékonyság, hasmenés, ízületi és hátfájdalmak. A magas vérnyomás lowcarb vagy paleo étrendre való átállás után sokaknál rendeződik, a kóros testi állapotokra, nem a veszélyes szerek, hanem az életmódváltás lehet a gyógyír – érvelt lapunknak Szendi Gábor.

JA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában