Helyi közélet

2018.07.11. 13:42

Már ott is medvéket látunk, ahol nincsenek

Miskolc, Mályi, Kistokaj - A Mályi és Kistokaj közötti medveészlelés a Bükki Nemzeti Park szerint téves volt.

Miskolc, Mályi, Kistokaj - A Mályi és Kistokaj közötti medveészlelés a Bükki Nemzeti Park szerint téves volt.

Egy vadászles tűnt medvének az amatőr videón, amelyet út közben egy autóból, mobil telefonnal vettek föl – nyilatkozta lapunknak Nagy Júlia, a Bükki Nemzeti Park Kommunikációs és Ökoturisztikai Osztályának vezetője.

– A munkatársaink kimentek a helyszínre, ők is készítettek felvételeket és látták, hogy messziről a vadászles éppen olyan alakú, mint egy medve – folytatta.

Bejelentések alapján követik

– A medvék útvonaláról lakossági bejelentések alapján vannak a legpontosabb információink, de mivel az Aggteleki Nemzeti Parkkal és a többi nemzeti park igazgatóságával is jó kapcsolatot ápolunk, így a medvék vonulására országos rálátásunk van. Ha állatokról értesítenek bennünket, természetvédelmi őreink, illetve az igazgatóság nagyragadozó szakemberei kimennek a területre és megvizsgálják a nyomokat. Ezek, illetve bőr és szőr maradványok alapján állapítják meg, hogy jogos volt-e a riasztás. Körülbelül tíz-tizenkét medvéről tudunk most, ami rendszeresen az országban tartózkodik, de a számuk folyamatosan változik, mert előfordul, hogy csak átvonulnak a határainkon – adta tudtul Nagy Júlia.

Nem avatkoznak közbe

– A honlapunkon, a https://www.bnpi.hu/-n folyamatosan olvashatóak azok a tanácsok, hogy mit kell tenni, ha medvével találkozunk. Nekünk az a koncepciónk, hogy csak akkor avatkozunk közbe, ha az állatok az emberre veszélyt jelentenek. Egyébként nem zavarjuk meg az útvonalukat, akkor sem, ha lakott területre tévednek – zárta a beszélgetést a szakember.

DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában