Helyi közélet

2018.07.25. 08:02

Már megjelent a parlagfű is

Miskolc - Jelenleg az idei allergiaszezon közepén járunk, de most jön a csúcsidő.

Miskolc - Jelenleg az idei allergiaszezon közepén járunk, de most jön a csúcsidő.

Magyarországon jelenleg mintegy kétmillióan szenvednek a pollenallergiától. Dr. Asztalos Ágnestől, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya főosztályvezetőjétől megtudtuk, a napokban megjelent térségünkben a parlagfű pollenje is. Jelenleg még alacsony mennyiségben van jelen, azonban fokozatosan emelkedik, és várhatóan hamarosan eléri az allergiás tüneteket kiváltó mennyiséget. A parlagfű mellett emelkedik az üröm virágporának a légköri mennyisége is, ez már esetenként elérte a közepes szintet. A többi nyári allergén, mint a pázsitfűfélék, az útifű, a libatopfélék pollenje tartósan, de alacsony mennyiségben vannak jelen a légkörünkben.

A parlagfű ellen

A főosztályvezető elmondta, a megyében egy népegészségügyi mérőállomása van Miskolcon a pollenhelyzet monitorozására a megyei kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának működtetésében.

A megyei kormányhivataltól megtudtuk, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Járási Hivatalainak Földügyi Osztályai az Agrárügyi Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztálya által megküldött, útmutató alapján minden évben július 1. és október 20. közötti időszakban helyszíni ellenőrzéseket végeznek a parlagfű felderítéssel kapcsolatban. A lakossági bejelentéseket és a PIR-be (Parlagfű Bejelentő Rendszer) feltöltött bejelentéseket folyamatosan kivizsgálják, és parlagfű fertőzés esetén a fertőzött területrészeket bemérik. Az ország más területeitől eltérően a parlagfű helyszíni ellenőrzések során megyénkben helikopteres felderítést nem alkalmaztak.

Köteles megakadályozni

A megye területén parlagfű elleni közérdekű védekezést saját kezdeményezésre vagy bejelentés alapján külterületen az ingatlanügyi hatóság, belterületen a jegyző végez.

A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Közérdekű védekezést kell elrendelni, ha a termelő, illetve a földhasználó védekezési kötelezettségének az azt elrendelő hatósági határozat ellenére sem tesz határidőre eleget. A közérdekű védekezést az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv rendeli el.

BG


A sárospataki példa

Sárospatakon a polgárőrség kiemelt figyelmet fordít a járőrözések során arra, hogy a településen található ingatlanok parlagfűmentesek legyenek.

Klima Jánostól, a Sárospataki Polgárőr Egyesület alelnökétől megtudtuk, a szolgálatok során egyebek mellett erre is figyelmet fordítanak, és ha olyan ingatlant találnak, amelyen megjelent a parlagfű, akkor szólnak a tulajdonosnak.

Június végén a zempléni településen a „Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért” program keretében szezon­indító parlagfű-mentesítést is szerveztek Sárospatakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában