Helyi közélet

2018.07.15. 10:42

Itt a szabadtéri sütések ideje: mit süssünk?

Miskolc - A jó idő beköszöntével elkezdődött a grillszezon.

Miskolc - A jó idő beköszöntével elkezdődött a grillszezon.

A szabadtéri sütögetés tökéletes hétvégi program a barátok vagy a család összehozására. A szabad tűzön sült ételeknek sajátos íze van, de nem mindegy, hogy milyen: muszáj betartani egy-két szabályt, hogy elkápráztassuk vendégeinket a végeredménnyel.

Néhány grillen készített étel – és egy finom, sült húsokhoz való köret – receptjét is kínáljuk.

Recept: Csirkemájnyárs

Hozzávalók:

  • 30 dkg csirkemáj,
  • 4 szelet baconszalonna,
  • 15 dkg vöröshagyma,
  • 2-2 db piros és zöld húsú paprika,
  • 3 ek szójaszósz,
  • 1 ek mustár,
  • 1 dl olaj,
  • 1 cm friss gyömbér,
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Elkészítés:

    A hurkapálcikára váltakozva felhúzzuk a csirkemájat, az egyforma nagyságúra vágott paprikákat, a hagymát és a baconszalonnát. A szójaszószt 2 evőkanál olajjal, mustárral, reszelt gyömbérrel és fokhagymával elkeverjük és ecsettel többször átkenjük ezzel a nyársakat. Felhevített olajban körbesütjük, a visszamaradt páccal sütés közben többször átkenjük. Ha kész, sült burgonyával és salátával tálaljuk.

    Szabó Lajos, Nyíregyháza

    Recept: Grillezett csirkecomb

    Hozzávalók:

  • 1,2 kg csirkecomb,
  • 4 dl natúr joghurt,
  • fél citrom,
  • 6 gerezd fokhagyma,
  • 80 dkg zöldség (póréhagyma, cukkini, paprika, gomba, padlizsán),
  • olívaolaj,
  • só,
  • bors
  • Elkészítés:

    A joghurtot a zúzott fokhagymával, citromhéjjal ízesítjük, egy-két kanál olívaolajjal elkeverjük, majd a mártással meglocsolt csirkecombokat egy éjszakára hűtőbe tesszük. A maradék joghurtmártást félrerakjuk a tálaláshoz. Másnap a zöldségeket tetszés szerint feldaraboljuk, olívaolajjal átkenjük, sózzuk, borsozzuk, s a sütés előtt sóval meghintett combokkal együtt faszénparázs felett készre sütjük. Tálaláskor a sóval és kevés citromlével ízesített, maradék mártással kínáljuk.

    Béres Bertalanné, Szendrő

    Recept: Zsiványpecsenye

    Hozzávalók személyenként:

  • 2–3 szelet (15–25 dkg) sertéstarja,
  • 1 pohár liszt,
  • 2 csipetnyi bors és só,
  • 2–3 dl olaj
  • Elkészítés:

    Szabad tűzön, téglára fektetett tepsiben a legfinomabb. Sertéstarjából készítem, tenyérnyi nagy szeletekre vágom, és fokhagymával vagy krémjével és sóval bedörzsölöm. Egymásra rakva állni hagyom, hadd pácolódjanak. Közben lisztet kevés borssal összekeverek. A húsokat beleforgatom, és forró, sercegő olajban rövid ideig, egyszer megforgatva 4–5 percig sütöm.

    Lorger Károly, Miskolc

    Recept: Padlizsán- vagy cukkinisaláta

    Hozzávalók:

  • 2 db padlizsán vagy cukkini (lehet vegyesen is),
  • só,
  • bors,
  • liszt,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 3 dl tejföl,
  • olaj a sütéshez
  • Elkészítés:

    A fél centiméter vastagra felszeletelt padlizsánt vagy cukkinit besózzuk, leitatjuk róla a levet, amit eresztett, majd borsozzuk. A zöldségkarikákat lisztbe mártjuk és forró olajban ropogósra sütjük. Közben a tejfölt kikeverjük a szétnyomott fokhagymával, pici sóval. Lerakunk egy üvegtálba egy réteg zöldséget, megkenjük a fokhagymás tejföllel, majd megint zöldség-tejföl következik, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére a tejfölös mártásból kerüljön! Fóliával letakarjuk és 2–3 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Mindenféle sült húshoz kiváló köret.

    Gallóné Korompai Ágnes, Miskolc

    ÉM

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában