2018.07.15. 10:42
Itt a szabadtéri sütések ideje: mit süssünk?
Miskolc - A jó idő beköszöntével elkezdődött a grillszezon.
Miskolc - A jó idő beköszöntével elkezdődött a grillszezon.
A szabadtéri sütögetés tökéletes hétvégi program a barátok vagy a család összehozására. A szabad tűzön sült ételeknek sajátos íze van, de nem mindegy, hogy milyen: muszáj betartani egy-két szabályt, hogy elkápráztassuk vendégeinket a végeredménnyel.
Néhány grillen készített étel – és egy finom, sült húsokhoz való köret – receptjét is kínáljuk.
Recept: Csirkemájnyárs
Hozzávalók:
Elkészítés:
A hurkapálcikára váltakozva felhúzzuk a csirkemájat, az egyforma nagyságúra vágott paprikákat, a hagymát és a baconszalonnát. A szójaszószt 2 evőkanál olajjal, mustárral, reszelt gyömbérrel és fokhagymával elkeverjük és ecsettel többször átkenjük ezzel a nyársakat. Felhevített olajban körbesütjük, a visszamaradt páccal sütés közben többször átkenjük. Ha kész, sült burgonyával és salátával tálaljuk.
Szabó Lajos, Nyíregyháza
Recept: Grillezett csirkecomb
Hozzávalók:
Elkészítés:
A joghurtot a zúzott fokhagymával, citromhéjjal ízesítjük, egy-két kanál olívaolajjal elkeverjük, majd a mártással meglocsolt csirkecombokat egy éjszakára hűtőbe tesszük. A maradék joghurtmártást félrerakjuk a tálaláshoz. Másnap a zöldségeket tetszés szerint feldaraboljuk, olívaolajjal átkenjük, sózzuk, borsozzuk, s a sütés előtt sóval meghintett combokkal együtt faszénparázs felett készre sütjük. Tálaláskor a sóval és kevés citromlével ízesített, maradék mártással kínáljuk.
Béres Bertalanné, Szendrő
Recept: Zsiványpecsenye
Hozzávalók személyenként:
Elkészítés:
Szabad tűzön, téglára fektetett tepsiben a legfinomabb. Sertéstarjából készítem, tenyérnyi nagy szeletekre vágom, és fokhagymával vagy krémjével és sóval bedörzsölöm. Egymásra rakva állni hagyom, hadd pácolódjanak. Közben lisztet kevés borssal összekeverek. A húsokat beleforgatom, és forró, sercegő olajban rövid ideig, egyszer megforgatva 4–5 percig sütöm.
Lorger Károly, Miskolc
Recept: Padlizsán- vagy cukkinisaláta
Hozzávalók:
Elkészítés:
A fél centiméter vastagra felszeletelt padlizsánt vagy cukkinit besózzuk, leitatjuk róla a levet, amit eresztett, majd borsozzuk. A zöldségkarikákat lisztbe mártjuk és forró olajban ropogósra sütjük. Közben a tejfölt kikeverjük a szétnyomott fokhagymával, pici sóval. Lerakunk egy üvegtálba egy réteg zöldséget, megkenjük a fokhagymás tejföllel, majd megint zöldség-tejföl következik, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére a tejfölös mártásból kerüljön! Fóliával letakarjuk és 2–3 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Mindenféle sült húshoz kiváló köret.
Gallóné Korompai Ágnes, Miskolc
ÉM