Helyi közélet

2018.07.29. 11:10

Gyümölcsös pite a Diósgyőri várból

Miskolc - A Diósgyőri várról és a XIV. század mindennapjairól is írt dr. Lovász Emese.

Miskolc - A Diósgyőri várról és a XIV. század mindennapjairól is írt dr. Lovász Emese.

A további fejlesztéshez kapcsolódva is, új könyv jelent meg a Diósgyőri várról, melyet stílusosan a vár lovagtermében mutattak be pénteken délelőtt. A könyv szerzője – mondhatnánk természetesen – nem más, mint dr. Lovász Emese régész, a vár tudományos szaktanácsadója.

Ilyen még nem volt

A vár a felújítása kapcsán egész Európa figyelmének a középpontjába került, miközben nem volt olyan irodalom, amihez nyúlni tudtak volna, kezdte a könyvbemutatót Pap Ferenc, polgármesteri főtanácsos, hiszen a hatvanas-­hetvenes években jelentek meg utoljára kötetek a várról. Ekkor azonban jelentkezett Lovász Emese, hogy van egy kiadatlan könyve, amit a város nagyon szívesen fogadott, mondta a főtanácsos. Hozzátette: reméli, hogy lesz folytatás, amely a további időket is feldolgozza.

Dr. Lovász Emese munkásságát nem kell bemutatni, olyan ember, aki nagyon szereti a Diósgyőri várat, ez pedig hatalmas tudással egészül ki, vette át a szót Pfliegler Péter alpolgármester. Ezt a tudást pedig meg is osztja: a könyv alapját már 1990-ben megírta.

A vár fejlesztése kapcsán az alpolgármester elmondta, személy szerint örül neki, hogy a két markáns korabeli épületekkel kapcsolatos irányzat közül Miskolcon a visszaépítés mellett tették le a voksukat.

150 ezer látogató

– A korábbi 20-25 ezres, éves látogatószám mostanra 150 ezerre emelkedett ennek köszönhetően. Most pedig a magyar kormány és az unió támogatásával, 7,2 milliárdos költségvetésből és további 1,3 milliárdból a környezete is tovább fejlődik – mondta Pfliegler Péter.

– Még aktív régészként többször megkérdezték tőlem, hogy nem sajnálom-e azt a sok szép, érdekes dolgot, amit találok bevinni a múzeumba, de hát ezek nem az enyémek voltak, ahogy a megszerzett tudást is át kell adni – mondta dr. Lovász Emese.

A kötetről elmondta, hosszabb-rövidebb fejezetekből áll, amelyek bemutatják a vár történetét a kezdetektől a fényes korig, hogy miként lett országos jelentőségű.

Szakácskönyv a középkorból

– Írok arról, milyen volt a lovagi kultúra, a lovagi rendekről, Szent Lászlóról, a nápolyi és a velencei hadjáratról, a zárai, a velencei békekötésről. Itt írták alá a béke ratifikációját a Diósgyőri várban, amelyet évről évre megünneplünk – mondta dr. Lovász Emese, aki a bemutatóra két gyümölcsös pitét sütött, középkori recept alapján. Ugyanis egy szakácskönyvet is készít, korabeli ­receptekkel.

HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában