Helyi közélet

2018.07.17. 19:38

Gyűjtötték, feldolgozták a gyógynövényeket

Tornabarakony - Az idén már negyedik alkalommal rendezte meg Tornabarakonyban a gyógynövényes napokat a helyi önkormányzat június 30-án, egy héttel később a hagyományokhoz képest.

Tornabarakony - Az idén már negyedik alkalommal rendezte meg Tornabarakonyban a gyógynövényes napokat a helyi önkormányzat június 30-án, egy héttel később a hagyományokhoz képest.

Aktív civilek

Ahogy többször beszámoltunk már róla, az egyébként alig 20 fő fölötti lélekszámú településen aktív civil szervezetek működnek, és szerveznek folyamatos programokat. Így például a Baráti Kör Tornabarakonyért Alapítvány, amely dráma-, néptánctábort szervez a településen, és szervezői a Gömör-Tornai Népművészeti Találkozónak. Illetve a Barakonyi Patakvölgy Egyesület, akik a KOLO-KOsárfonó-LOvas családi tábort, a Nemezelő-Szövő-Lovas tábort, illetve az Ikonfestő Tábort jegyzik, de a gyógynövényes nap szervezésében is részt vettek. A Virágos Szent János (június 24.) jeles napjához kötődő hagyomány folytatásaként gyógynövénygyűjtő sétán vehettek részt a helyiek, az ott táborozó miskolci iskolások és a távolra szakadt hajdani barakonyiak dr. Szitás Éva, kassai botanikus vezetésével a mostani napon.

A túra a Tájház csűrjéből indult, ahol a környéken fellelhető gyógynövényeket bemutató kiállítás közepette hangolódhattak a résztvevők. A gyűjtést gyógytea kóstoló zárta, majd a feldolgozásuk egyik lehetséges formájával, a szappankészítés rejtelmeivel ismerkedhettek meg a Szepsiből érkező Mayer Ingrid irányításával, Nagy Csaba tárogatóművész történelmet idéző muzsikája mellett. Délután a görög katolikus templomban liturgia keretében szentelte meg a gyógynövénycsokrokat Matyi Róbert atya. A napot a Számadó Zenekar közreműködésével rendezett vacsora zárta a „Hajdanvolt Iskola” Művelődési Házban.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában