Helyi közélet

2018.07.02. 14:18

Filmfesztiválnak adott otthont az encsi mozi

Encs - A helyi közönség választotta ki a hét fesztiválfilmet.

Encs - A helyi közönség választotta ki a hét fesztiválfilmet.

Három napig minden a magyar filmekről szólt az Encsi Városi Művelődési Központ és Könyvtárban. Maga a szervezés és kiválasztás azonban még ennél is korábra nyúlik vissza, hiszen az Audiovizuális Kultúra Fejlesztéséért Egyesület a Kárpát-Medencében szervezte meg a MoziFesztet, amelyen a 2016-2017-es év legjobb filmjeit szerették volna eljuttatni a közönséghez.

A vetítések ennek megfelelően ingyenesek voltak. A bemutatásra kerülő, térségenként hét-hét film kiválasztása közönségszavazás útján történt meg, a népszerű közösségi portálok oldalain.

De a zsűrizés is a közönség kezébe került: az egyes térségekben bemutatásra kerülő filmeket a helyi nézőkből kiválasztott 5 fős zsűri értékelte és ítélte oda a legjobbnak a helyi szponzorok felajánlotta 100 ezer Ft-os díjat, illetve a helyi iparművészek által erre az eseményre készített emléktárgyat. A két térség, ahol megrendezték idén nyáron a MoziFesztet az Encs – Kassa és a Battonya – Arad régió.

Ennek megfelelően az encsi, háromnapos programra Kassáról buszokat indítottak, a művelődési központban pedig moziplakátok kiállítása és Borsos István, Csokonai-díjas szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás is várta a látogatókat.

A hét kiválasztott és bemutatott film végül a Kincsem, a Brazilok, a Viszkis, a Pappa Pia, A hentes, a kurva és a félszemű, a Hetedik alabárdos és az Aurora borealis – Északi fény voltak. Versenyen kívül bemutatták a Vukot és a Soul Exodus című alkotásokat is. A filmvetítések között közönségtalálkozókkal is várták a látogatókat, így például szombaton Gáspár Tibor, a Miskolci Nemzeti Színház színésze, a Kincsem egyik főszereplője beszélgetett a szervezőkkel.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában