Helyi közélet

2018.07.01. 19:02

Ellenőriztek, rendben találták a petúniákat

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - 2018-ban is folytatta a petúnia szaporítóanyagok GMO ellenőrzését a Nébih.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - 2018-ban is folytatta a petúnia szaporítóanyagok GMO ellenőrzését a Nébih.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az Európai Unió ajánlása alapján végezte el az ellenőrzést, a hatósági szakemberek megelégedéssel állapították meg, hogy a megvizsgált 145 növényminta egyikében sem volt fellelhető géntechnológiai módosítás nyoma.

Tavalyi botrány

2017 tavaszán a petúnia transzgenikus érintettsége nagy megdöbbenést keltett a dísznövényszakmában, ugyanis engedély nélkül hoztak forgalomba számtalan, idegen gént hordozó petúnia fajtát. Az incidensre véletlenül derült fény. A tavalyi botrányban szereplő több német és holland nemesítő-forgalmazó cég úgy nyilatkozott, hogy azóta a petúnia fajta-szortimentjüket független laboratóriumokkal megvizsgáltatták és megtisztították a GMO-s fajtáktól.

A Nébih szúrópróbaszerű mintavételei arra irányultak, hogy a hatóság továbbra is biztosítsa a hazai petúnia-termesztés GMO mentességét. Az ellenőrzéseket a Nébih vezetésével és útmutatói alapján a növénytermesztési hatáskörben eljáró járási hivatalok végezték. A felügyelők az ellenőrzést a szaporítóanyag nyilvántartás és a beszállítói dokumentumok átvizsgálásával kezdték, majd mintákat vettek a kijelölt szaporítóanyagokból (palántákból és cserepes növényekből).

A felügyelők összesen 145 tételt mintáztak meg, amelyek között 122 különböző petúniafajta szerepelt. Az ellenőrzés kimutatta, hogy az ellenőrzött üzemek felhagytak a 2017-ben GMO-snak bizonyult fajták termesztésével. A laboratóriumi vizsgálat is megnyugtató eredménnyel zárult, egyik tételben sem mutattak ki géntechnológiai módosítást.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában