Helyi közélet

2018.07.10. 09:33

Egy héten belül kezdik el építeni a pontonhidat

Girincs, Kesznyéten - A girincsi komp helyén lesz az ideiglenes átkelő a kesznyéteni híd felújítása alatt.

Girincs, Kesznyéten - A girincsi komp helyén lesz az ideiglenes átkelő a kesznyéteni híd felújítása alatt.

Nettó 219 millió forintból újítják fel a kesznyéteni Sajó-hidat. A munkák megkezdése március óta húzódik, mert a híd lezárásával hatalmas kerülőre kényszerülnek az autósok. Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője kezdeményezésére olyan megoldáson gondolkodtak, amely lerövidíti a kerülőt. Egy katonai pontonhíd kínálkozott lehetőségnek. A napokban megtartott szakmai egyeztetésen kiderült, július közepén kezdik megépíteni és az augusztus eleji hídlezárásra már használható lesz Girincsnél az ideiglenes átkelő.

Az idő fontos tényező

„A kesznyéteni híd olyan állapotban van, hogy azonnal hozzá kell kezdeni a felújításához. Ez csak a híd teljes lezárása mellett lehetséges – mondta Koncz Ferenc. – Kapóra jött, hogy Girincsen komp működik lehajtóval és felhajtóval. Erre az alapra fel lehet építeni a pontonhidat.”

A szakmai egyeztetésen a Honvédelmi Minisztériumot Németh Szilárd államtitkár képviselte, aki elmondta, hogy tisztában vannak vele, hogy mennyire fontos a Sajón való átjutás az itt élő emberek számára. „Nagyon sokan dolgoznak a tiszaújvárosi nagyüzemekben és nem mindegy, hogy mennyi idő alatt jutnak el munkahelyükre és onnan haza nap mint nap. Fontos, hogy a felújítás jó négy hónapja alatt is biztonságosan és felesleges idő nélkül juthassanak el munkahelyükre az emberek. Működik ugyan a girincsi komp, de az képtelen lenne a kesznyéteni híd lezárása miatt megnövekedett forgalmat lebonyolítani. Mi azzal tudunk tehát segíteni, hogy a szentesi műszaki ezred segítségével a girincsi komp infrastruktúráján felépítünk, és négy hónapon át működtetünk egy katonai pontonhidat.”

Augusztus elején lezárják

Peiker Tamás, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgatója a részletekről elmondta: „Mint ismert, egy önkormányzati tulajdonú hídról van szó, de a felújításra a kesznyéteni önkormányzat és a Magyar Közút közösen pályázott és nyert. Július 16-án kezdi el a kivitelező a munkálatokat. Először a híd környékét, a medret, a hídlábak körülötti területeket tisztítják meg, burkolják le. A teljes lezárás augusztus 1-jén történik meg és várhatóan november 15-én fejeződik be…”

Mint megtudtuk, közben a Kesznyéten és Girincs közötti összekötőút új aszfaltburkolatot kapott. Ez ugyan nincs összefüggésben a hídfelújítással és a pontonhíd építésével, de nagyon jól jön, hiszen egy felújított úton közelíthetik meg az autósok az elkerülőszakaszt.


[related-post post_id="3913626"]

[related-post post_id="3835089"]

[related-post post_id="3831333"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában