Helyi közélet

2018.07.12. 10:50

Az ónodi múlt különleges darabjai

Ónod - Régi képeslapok, könyvek, levelek: gyűjteményét mutatta meg az ónodi polgármester.

Ónod - Régi képeslapok, könyvek, levelek: gyűjteményét mutatta meg az ónodi polgármester.

Különleges gyűjteményt mutatott nekünk Tarnóczi József, Ónod polgármestere. Mint kiderült, hosszú évek óta gyűjti a település emlékeit, főleg régi képeslapokat, leveleket, könyveket. Nem egy darabja igazi kuriózum.

– A legrégebbiek az 1700-as évekből származnak – mutatja a korabeli módon hajtogatott leveleket, van, amelyiken jól kivehető az ónodi postahivatal hajdani, piros pecsétje. – Az interneten vadászok az emlékekre, de többször előfordult már, hogy a településen rendezett vásáron látok meg valami izgalmas darabot.

Az említett leveleket postakocsival szállították, 1786-ból, 1789-ből valók, a legrégebbi (ha jól látjuk) 1766-ból származik.

– Az 1700-as években hozták létre a postakocsi-szolgálatot, 1750-ben a főtéren alakították ki az ónodi postakocsi-állomást – magyarázza. Itt volt a szálloda, étterem, ahol meg lehetett várni az utazóknak a csatlakozást.

Megsárgult fényképek

Az emlékeket nézegetve három, már megsárgult portré is a kezünkbe kerül, egy hagyatékban találta Tarnóczi József.

– Az egyiken Erdődy Károlyné grófnő látható, azaz Kolowrai Krakowsky Julianna lengyel hercegnő, aki a kastély tulajdonosa volt, 1907-ben halt meg. A másik kép unokáját, Lóránd herceget ábrázolja, aki a kastélyban nőtt fel.

A polgármester végigvezeti nekünk a családfát, megtudjuk, a Rákóczi család leszármazottjairól van szó. Lóránd hercegtől egyébként van egy nagyon érdekes relikvia is.

Az egyik napon bekopogott az ónodi polgármester ajtaján egy férfi, és odaadott Tarnóczi Józsefnek két régi képet az ónodi kastélyról, a hátán feljegyzésekkel. A háború után a herceg elhagyta Magyarországot, Németországban élt. Kiderült, a vendég Lóránt herceg az idő tájt már 90 év körüli lányának volt a sofőrje. A hölgy halálakor neki adta a képeket rajtuk apja kézírásával. Ezeket hozta haza a férfi, és adta oda, majd elsietett.

– Percekig ültem az íróasztal mögött, nem tudtam felfogni a történteket. A mai napig nem tudom, kitől kaptuk a becses ajándékot – mondta a polgármester.

Ónodi író művei

Tarnóczi József még mutat képeket – az 1910-es évekből – a kastély későbbi tulajdonosáról, Melczer Lászlóról, aki egyébként Horthy Miklós kormányzónak volt a sógora. (Feleségeik voltak testvérek.) Előkerül még egy igen értékes, 1708-ból való latin-magyar szótár is, valamint Werner Gyula könyvei. Az író az első világháború előtt, Ónodon született.

– 17 regényt írt, amolyan romantikus történelmi regények. Nekem 12 van meg. Bizonyára nekem van a legnagyobb Werner Gyula gyűjteményem a világon – jegyzi meg nevetve Ónod első embere.

HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában