Helyi közélet

2018.07.09. 10:34

A hosszú élet titkát keresőknek a mozgást és a gyógyteát ajánlották Bükkszentkereszten

Bükkszentkereszt - A Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok országos hírű rendezvénnyé nőtte ki magát.

Bükkszentkereszt - A Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok országos hírű rendezvénnyé nőtte ki magát.

A hétvégén megrendezett tizenkettedik gyógynövényes napokon rengeteg látogató és a teahasználókból alakult kisközösség jelent meg. A gyógyulni vágyók és a természetes gyógymódok iránt érdeklődők képesek akár négyszáz kilométert megtenni, hogy meghallgathassák a kilencvenéves Szabó Gyuri bácsi előadásait és újabb gyógynövénykúrákat ismerhessenek meg – hallhattuk tőlük.

Sok a kisgyermekes család

– Azt gondolom, valójában az ügy a népszerű. Kevés olyan rendezvény van az országban, ami kifejezetten a gyógyfüvekkel foglalkozik, ráadásul ingyenesen, szűrővizsgálatokkal, életvitelbeli tanácsadással. Tényleg sok a tanulnivaló, úgyhogy valószínűleg azért térnek vissza ide a vendégeink, mert hasznosnak találják az információt, amit kapnak. A hangulat is jó, olyan emberek gyűlnek össze, akik ugyanúgy gondolkodnak és ugyanazokat a dolgokat szeretik. Egyre több a fiatal, sokan jönnek hátizsákos egyetemisták és kisbabás családok. Ez azért fontos, mert annak az anyukának a gyermeke, akit úgy neveltek, hogy gyógynövényeket használjon, biztos, hogy felnőtt korában is vonzódni fog ehhez és sokkal egészségesebb életet tud élni – magyarázta édesapja jobb keze, Lopes-Szabó Zsuzsa, Gyuri bácsi lánya, akinek két lánya, az unokák szintén érdeklődnek a gyógyfüves családi tradíció iránt.

Mindig a mozgásban hitt

Az alternatív gyógyászat szakértőin kívül idén neves sportolók tartottak előadásokat a rendszeres mozgás kiemelt jelentőségéről. A közönség soraiban pedig közéleti személyiségeket fedeztünk föl, például Tállai András ország­gyűlési képviselőt, parlamenti államtitkárt, miniszterhelyettest és Feledy Péter riportert. Bükkszentkereszten járt férjével Monspart Sarolta tájfutó-világbajnok, mesteredző is.

– Amikor sportoló voltam, össze-vissza tapostam a növényeket a Bükkben. Valójában mindig a mozgásban hittem, akkor is, amikor agyvelőgyulladásom lett és lebénult a jobb lábam. Először járókerettel, aztán bottal kimentem, naponta leizzadtam és nekem ez segített, meg az akaraterőm. Jó párosításnak tartom a gyógyteahasználatot és a mozgást együtt. Főleg mivel a legtöbb gyógynövény az erdőben található és túrázás közben lehet begyűjteni. Hetvennégy éves vagyok, de minden nap három kilométert gyalogolok a kutyámmal, pedig sajnos sánta maradtam. A sportra megéri időt szánni, legalább heti háromszor, mert később, ha már kialakult a betegség, a gyógyulási folyamat szintén hosszadalmas lehet és a munkabírás is csökken – fejtette ki Monspart Sarolta.

DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában