Helyi közélet

2018.06.04. 19:22

Parányi Plasztiktalány-rajt

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Megmérik vizeink mikroműanyag-koncentrációját és tudásbázist hoznak létre.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Megmérik vizeink mikroműanyag-koncentrációját és tudásbázist hoznak létre.

A mikroműanyagok egyre nagyobb mennyiségben vannak jelen a természetben: kiemelt környezeti, élelmiszer-biztonsági és egészségügyi kockázatot jelentenek. Egy független laboratórium úgy döntött, megméri a magyarországi felszíni vizek mikroműanyag-tartalmát.

A Parányi Plasztiktalány (PPT) projekt célja nem a pánikkeltés, hanem az, hogy felhívja a figyelmet a mikroműanyagok egyre súlyosabb problémájára. A www.mikromuanyag.hu oldalon egy egyedülálló, hiánypótló tudásbázis született meg, ahol összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat, és ugyanitt folyamatosan közlik a felszíni vizeink mikroműanyag-méréseinek eredményeit.

A tavaly a Tiszán és idén a Tisza-tóban elvégzett mérések igazolták azt az előfeltevést, miszerint jelentős, az európai mérésekhez hasonló mennyiségű mikroműanyag található a Tiszában is. Az idei projekt során éppen ezért arra vállalkoztak, hogy megmérjék az Ipoly, a Rába, a Bükkös-patak és a Duna mikroműanyag-koncentrációját (utóbbinál két ponton: Budapest fölött és alatt is végeznek méréseket). Ezek az eredmények – a már rendelkezésre álló tiszai adatokkal együtt – teljesebb képet adnak arról, mennyire fenyegetik környezetünket a parányi plasztikok.

Mikrotudás

A mikromuanyag.hu oldal Mikrotudás rovatában a szakemberek összeszedték a legfontosabb tudnivalókat a műanyagokról, az azokkal kapcsolatos veszélyekről, meghatározták a mikroműanyag definícióját, az eddigi külföldi és hazai kutatási eredményeket és létrehoztak egy releváns szószedetet is.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában