Helyi közélet

2018.06.23. 16:36

Kevés oltás ad életre szóló védettséget

Borsod-Abaúj-Zemplén - Például a kanyaró elleni gyerekkori oltás hatása nem tart ki a nyugdíjas évekig.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Például a kanyaró elleni gyerekkori oltás hatása nem tart ki a nyugdíjas évekig.

Mint ismert, hazánkban hét védőoltás kötelező, melyek többek között a tuberkulózis, a torokgyík, a tetanusz, a szamárköhögés, a járványos gyermekbénulás, a kanyaró, a mumpsz, a rubeola vagy éppen a hepatitisz B ellen is védenek.

Bár sokan gondolják úgy, hogy ha gyermekkorban megkapunk minden oltást, akkor nem érhet minket baj, a valóság azonban az, hogy csak nagyon kevés olyan vakcina van, melynek hatása egy életre szól – hívja fel rá a figyelmet a lapunknak nyilatkozó dr. Török Lajos gyermek háziorvos.

Szükségessé válhat

– A kötelező védőoltások zöme csak egy bizonyos ideig biztosít védettséget, utána szükségessé válhat az emlékeztetőoltás. Az ismétlés azért is érdemes, mert annak hatására alakul ki az immunmemória, így a kórokozóval történő újabb találkozáskor az ellenanyag kivédi a fertőzést, és az oltott személy nem betegszik meg – részletezte a háziorvos.

Dr. Török Lajos kiemelte, vannak természetesen olyan vakcinák, melyek életre szóló immunitást adnak, illetve olyan lassan csökken az ellen­anyagszint a szervezetben.

– Ilyen például a torokgyík vagy a szamárköhögés elleni oltás, mindkettő hosszú távú védettséget ad, ám ha adott esetben behurcolnák ezt az országba, és járvány alakulna ki, akkor biztos, hogy megfontolandó lenne az emlékeztetőoltás, sőt adott esetben akár kampányszerűen is vakcinázhatnák a lakosságot – részletezte a doktor, aki hozzátette, életre szóló védettséget ad viszont gyermekbénulás elleni oltás is.

Gyakrabban, felnőttkorban általában komolyabb sérüléseket követően kell ismételni az először két hónapos korban beadott tetanusz elleni oltást, és a kanyaró elleni vakcina hatása sem tart ki a nyugdíjas évekig: a gyermekként, majd fiatal felnőttként megkapott védőoltás pedig körülbelül tíz-tizenöt évre ad teljes védettséget.

- TÁ -


Kutatás

A Harvard Egyetem közegészségügyi tanszékének (T. H. Chan School of Public Health) kutatói részletes járványügyi elemzés után arra a következtetésre jutottak, hogy a mumpsz utóbbi évtizedben megfigyelt szaporodó esetszáma az idővel gyengülő immunvédettségnek tulajdonítható.

A Science Translational Medicine című folyóiratban megjelent cikk szerzői, Yonatan Grad és Joseph Lewnard szerint ezért a kétszeri gyermekkori – az USA-ban 12-15 hónapos, illetve 4-6 éves korra időzített – oltás után egy harmadik, fiatal felnőttkori emlékeztetőoltásra lenne szükség az élethosszig tartó védettség fenntartásához, s ezzel a járvány újabb kitöréseinek megelőzéséhez. Modellszámításaik szerint a harmadik oltás ideális időpontja a 18 éves kor lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában