Helyi közélet

2018.06.14. 11:09

Jó tanács: mindig figyelni kell a higiéniára

Miskolc - Bár egyre kevesebb helyen, de még mindig fel-felüti a fejét a kolera­járvány.

Miskolc - Bár egyre kevesebb helyen, de még mindig fel-felüti a fejét a kolera­járvány.

Magyarországon az utolsó nagy kolerajárvány 1872-ben volt, és bár Európában már nem hallani róla, azonban a betegség teljesen nem tűnt el. Manapság a főként Ázsia déli részein, a Bengáli-öböl környékén gyakori, az ide utazóknak még ma is javasolt a kolera elleni védő­oltás, de nincs ez másképp Kenyában sem. Dr. Horváth Éva higiénés főorvos úgy fogalmazott, bár halmozott esetekről mostanában nem hallani, 2010-ben Haitin, 2015-ben a már említett Kenyában, tavaly pedig Jemenben pusztított a betegség.

"A kolera fő oka mindig a higiéniai viszonyok fejletlensége." - Dr. Horváth Éva

A kolera fő oka

– A kolera fő oka mindig a higiéniai viszonyok fejletlensége: nem megfelelő szennyvízelvezetés, nem ellenőrzött, esetleg fertőzött ivóvíz. Létezik ugyan oltás a kolera ellen, de jelenlegi információim szerint ez egyáltalán nem könnyen szerezhető be. Azt tudom javasolni annak, aki olyan országba utazik, ahol kolera előfordulhat, hogy az oltás mellett kiemelten ügyeljen a személyi higiénia betartására, a csapvizet mindenképpen forralja fel, és kizárólag palackozott vizet érdemes fogyasztani, így nagyobb biztossággal kerülhető el a fertőzés – tette hozzá a lapunknak nyilatkozó főorvos.

ÉM-TÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában