Helyi közélet

2018.06.27. 11:19

Innováció a Miskolci Törvényszéken

Miskolc - Távmeghallgatási rendszert alakítottak ki a Miskolci Törvény­széken.

Miskolc - Távmeghallgatási rendszert alakítottak ki a Miskolci Törvény­széken.

Az Országos Bírósági Hivatal „Elektronikus megoldás az eltérő földrajzi helyszíneken történő közigazgatási ügyintézés munkaszervezésének és kommunikációjának fejlesztésére (VIKI)” elnevezésű projekt részeként 2015-ben indította útjára azt a programot, melynek keretében 2018. júniusában a Miskolci Törvényszéken négy távmeghallgatásra és tárgyalótermi kép- és hangrögzítésre is alkalmas tárgyalótermet alakítottak ki.

A távmeghallgatási rendszer működésének lényege, hogy annak használata során telekommunikációs eszközökkel távollévő személyek meghallgatásra alkalmas helyszíneket, úgynevezett végpontokat kapcsolnak össze, ezáltal a bíróság számára a másik végponton történő események láthatóvá és hallhatóvá válnak, megnyílik a tárgyalóteremben jelen nem lévő személy kihallgatásának lehetősége.

Objektumkamera

A tárgyalótermekben olyan informatikai eszközöket is elhelyeztek, amelyek a rendszer minden igényt kielégítő, tökéletes működését biztosítják.

Ilyen az objektumkamera, melynek használatával egy-egy okirat, egy lefoglalt bűnjel és annak a legapróbb részletei is láthatóvá válnak. Amennyiben a tárgyaláson megtörténik valamely tárgy bemutatása, az objektumkamera segítségével e tárgyat a távollévő tanú is megtekintheti.

A XXI. századi innovációt kedden mutatták be a Miskolci Törvényszéken, ahol már élesben működik a rendszer, így előbb azt láthatta a jelen lévő sajtó, hogy miként tudnak a kamerák és ezáltal a bírák mindent látni a teremben. Majd kapcsolatot létesítettek egy másik tárgyalóval, és azt mutatták be, miként tud egymással kommunikálni a két végpont, hogyan van lehetőség dokumentumokat bemutatni, tanút kihallgatni.

Dr. Répássy Árpád, a törvényszék elnöke hangsúlyozta: valóban megvalósul ezzel a tértől és időtől független igazságszolgáltatás. A technikai újítás számtalan lehetőséget nyit meg, amelyeket még ki kell tapasztalni, de a tervek szerint egyre több eljárási elemben használják majd a rendszert.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában