Helyi közélet

2018.06.12. 14:05

Emberi nagysága tette példaképpé Görgeyt

Onga - Görgey Artúr nevét hazánkban egyetlen, egyébként közoktatási intézmény viseli.

Onga - Görgey Artúr nevét hazánkban egyetlen, egyébként közoktatási intézmény viseli.

Az ongai általános iskola 2000-ben vette fel a tábornok nevét, akinek 200 évvel ezelőtti születésére idén számos rendezvénnyel emlékezett a kisváros iskolaközössége.

A programsorozat zárásaként Miskolcon, a Művészetek Házában egy nagyszabású gálával koronázták meg az emlékév eseményeit.

Húsz éve döntöttek

„Görgey Artúr személyében hazánk egyik legnagyobb, legsikeresebb, legbátrabb hadvezére előtt tisztelgünk – mondta Kovács György, az ongai általános iskola igazgatója. – Közel húsz esztendeje született meg a döntés arról, hogy az általános iskolánk Görgey Artúr nevét veszi fel. A tábornok hosszú élete alatt mutatott emberi nagysága valóban példaképpé tette őt. Iskolánk minden tanulója, nevelője és dolgozója büszkeséggel érzi magáénak Görgey Artúr nemes hagyatékát. Az évforduló kapcsán több kiállítást is rendeztünk, melynek gyermekmunkái betekintést nyújtanak Görgey életének legizgalmasabb pillanataiba. A legnépszerűbb darabja egy társasjáték, amely játékos formában teremt lehetőséget a tábornok életével való pontosabb megismerkedésre. Nemrégiben az 1848/49-es, szerte a világban előforduló emlékhelyekből nyílt tárlat, majd kulturális gálával zártuk az emlékévünket, ahol sokszínű kulturális produkcióval mutatkozott be iskolánk, tankerületi szinten is.”

Kapcsolatot Toporccal!

Kovács György a tervekről elmondta: fontosnak tartják, hogy minél szélesebb körben ismerhessék meg a diákok és a pedagógusok Görgey életét. Az iskola kapcsolatot kíván létesíteni a szlovákiai szülőhely, Toporc általános iskolájával. Bíznak abban, hogy nevelőtestületük, alapítványuk komolyabb támogatást tud adni a végtelenül elhanyagolt szülői ház, a Görgey-kastély felújításához.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában