Helyi közélet

2018.06.24. 08:22

360 fokos videó: Mesés panoráma a Bükk második legmagasabb csúcsáról

Borsod-Abaúj-Zemplén - A 956 méter magas Bálvány csúcsán áll a Petőfi-kilátó.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A 956 méter magas Bálvány csúcsán áll a Petőfi-kilátó.

Az 1948-ban épült, legutóbb 2016-ban felújított építményről tiszta időben látszódik a Magas-Tátra, Galyatető és Kékestető is. A panorámában állva az ember tényleg a teljes világ felett érzi magát. Kameránkkal felmentünk a felhők fölé, hogy 360 fokban mutathassuk meg a csodát.

A magaslatot viszonylag könnyű megközelíteni - legalábbis miután felért az ember Bánkútra. Mi autóval jutottunk el addig a pontig, és az út minősége egyszerűen borzalmas: kátyúk folyamatos kerülgetése, de legalább a természet szép. Az autót letéve, egy közel 800 méteres túra vezet a Bálvány tetejére, amin nem kell magas emelkedőkkel megküzdeni, az erdőn áthaladva pedig tovább gyönyörködhetünk a tájban. És még medvével sem találkoztunk.

A túrajelzéseket követve - és a biztonság kedvéért egy kis gps-es segítséggel - nagyjából 20 perc után egyszer csak felbukkant egy faház az erdő közepén, mellette pedig maga a kilátó. Két szintről csodálhatjuk meg a panorámát, és érdemes felmászni a faházra hasonlító második "emeletre" is, hiszen az igazán lenyűgöző látkép onnan tárul elénk. A felvezető acéllétra ugyan elbizonytalaníthatja a túrázókat, de többszöri tesztelés után mindenkit megnyugtatunk: stabil, és könnyen vehető "akadály", amit megér leküzdeni.

A 18 méter magas Petőfi-kilátó 1948-ban épült meg, miskolci és diósgyőri túrázók összefogásából. A folklór szerint a Diósgyőri Vas és Acélgyár jelzőtornya adta hozzá az alapanyagot, és a kezdeményező polgárok két kezükben az elemekkel túráztak fel Garadnától a Bálványra. Azóta eltelt jó pár éve, több felújítás, a legutóbbi 2016-ban - a kilátó pedig biztonságos állapotban várja a természeti látképek szerelmeseit.


Nézz körbe 360 fokban!

A " target="_blank">videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


[related-post post_id="3901135"]

[related-post post_id="3900239"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában